Boală ignorată. Ce este fobia de şcoală și care sunt soluțiile

Data actualizării: Data publicării:
fobii

Cu toţii am avut emoţii, cel puţin o dată, la o lucrare de control, o teză sau când dascălii ne scoteau în faţa clasei. Dar când această teamă devine permanentă, iar elevului îi este pur şi teamă de şcoală, situaţia devine cu adevărat gravă, spun specialiştii, mai ales atunci când frica se transformă într-o suferinţă fizică. Doi copii din Arad au fost diagnosticaţi cu fobie de şcoală, iar acum învaţă acasă cu ajutorul unui dascăl.

"Fobia şcolară este un diagnostic vechi, face parte, de fapt, din anxietatea de performanţă prezentă la copii, la adolescenţi. Se recomandă, în primul rând, psihoterapie validată stiinţific, pentru ca minorul să înveţe să gestioneze acele situaţii activatoare", explică Ramona Pencea - psiholog.

"În statisticile noastre există doi copii diagnosticaţi cu fobie şcolară, probabil există mai mulţi copii care nu sunt diagnosticaţi, dar care nu au ajuns la noi. Teama faţă de responsabilitatea pe care o implică şcoala cunoaşte diferite nivele de un elev la altul", spune Dan Pârva - consilier educaţional. 

"Am simtit şi eu, de câteva ori, că nu vreau să vin la şcoală pentru că nu găseam o motivaţie, cred că asta este din cauza faptului că şcoala, în momentul de faţă, nu se bazează atât de mult pe nevoile reale ale elevilor, şi că este o programă, după părerea mea, puţin învechită", este de părere Valeriu, elev.

"Referitor la fobia faţă de şcoală, mi se pare că este foarte important ca, copilul să aibă o comunicare acasă cu părinţii, să înţeleagă că este susţinut şi să înţeleagă că are o motivaţie şi susţinere din partea părinţilor pentru a continua studiile", susţine şi Alex, un alt elev.

"I-aş sfătui, în primul rând, să se gândească dacă profilul pe care l-au ales li se potriveşte, şi dacă ar vrea să obţină o carieră, ar putea să ajungă din cauza asta depresivi, să ajungă la psiholog, pentru cp nu fac ce le place", adaugă şi Bianca, o altă colegă.

Dascălii spun că de vină este sistemul românesc de învăţământ, care îi împovărează peste măsură pe copii.

"În prezent, copiii au cu totul şi cu totul alte aşteptări faţă de şcoală, de cum aveam noi acum 20-30 de ani, lucrurile evoluează foarte repede, şi scoala ar trebui să se adapteze la modul în care învaţă copiii în ziua de astăzi", admite Sorin Haiduc - director Colegiul National "Dimitrie Țichindeal" din Arad.

În Romania, rata abandonului scolar este aproximativ 19%. Însă, nu esxistă o statistică în ceea ce priveşte numărul elevilor care renunţă la cursuri din cauza stresului pe care îl provoacă şcoala. Specuialiştii avertizeată că părinţii trebuie să ia în serios situaţiile în care copiii se plâng, de exemplu, că se sufocă sau tremură numai la gândul că mâine începe o nouă zi de curs. Sunt semne clare ale unei posibile fobii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Soţia lui Mihai Leu, dezvăluire cutremurătoare! Ce s-a întâmplat chiar înainte să moară: 'I-am zis să se...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Declarațiile Chinei care i-au șocat pe oficialii UE. De ce nu dorește Beijingul o înfrângere a Rusiei în...
Newsweek
Bolojan anunţă data exactă la care va desființa pensiile speciale de 25.000 de lei. La cât ajung?
Digi FM
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Plajele din Australia, invadate de vietăți bizare. Valul de căldură a transformat marea într-un coșmar
Film Now
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...
OSZAR »