Video Scriitoarea Doina Jela a murit la vârsta de 74 de ani. „O voce importantă a memoriei şi a adevărului istoric”

Data actualizării: Data publicării:
Doina Jela
Doina Jela în emisiunea lui HR Patapievici, „Înapoi la argument” Foto: Captură video

Scriitoarea, jurnalista şi traducătoarea Doina Jela, o voce a literaturii care a făcut cunoscută după 1989 represiunea comunistă, a murit la vârsta de 74 de ani, a anunțat Daniel Șandru, președintele executiv al Institutului  de Investigare a Crimelor Comunismului, într-o postare pe Facebook.

„Ne luăm rămas-bun cu profundă tristeţe de la Doina Jela, o voce importantă a memoriei şi a adevărului istoric. Ne-am bucurat să o avem alături la Fălticeni, între 16 şi 19 noiembrie 2023, când IICCMER a marcat Centenarul Naşterii Monicăi Lovinescu printr-o serie de evenimente menite să omagieze curajul şi luciditatea uneia dintre cele mai importante conştiinţe ale exilului românesc. Dispariţia Doinei Jela lasă un gol imens, dar scrierile şi mărturiile ei rămân un reper esenţial pentru ceea ce a însemnat totalitarismul comunist. Sincere condoleanţe familiei şi celor apropiaţi”, a transmis, miercuri, preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Daniel Şandru, scrie Agerpres.

Politologul Vladimir Tismăneanu deplânge, la rândul său, moartea Doinei Jela.

„O veste extrem de tristă. A fost o prietenă de idei, o superbă editoare, o autentică intelectuală democrată. Era o lovinesciană consecventă. În anii '90, a lansat şi coordonat seria «Procesul comunismului» la Humanitas. Conquest, Souvarine, Grossman. Despre «Raportul Final» a scris că a marcat despărţirea apelor. Opera ei, ficţiune şi nonficţiune, a ajutat la această despărţire. A luptat pentru salvarea memoriei. Să-i fie amintirea binecuvântată!”, a transmis Tismăneanu pe pagina sa de Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Doina Jela a coordonat colecţia „Procesul comunismului” de la Editura Humanitas

Absolventă a Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Filologie, prozatoarea, publicista şi traducătoarea Doina Jela s-a născut, pe 1 martie 1951, în localitatea Vadu, din judeţul Constanţa.

Este autoare a unui mare număr de eseuri, cronici, recenzii, interviuri, apărute în reviste ca 'Tomis', 'Arta', 'Amfiteatru', 'România literară', 'Contemporanul', 'Familia', 'Observator' (Munchen), '22', 'Vatra'.

A coordonat colecţiile "Procesul comunismului" de la Editura Humanitas şi "Actual" de la Curtea Veche Publishing.

În 1995, îi apare la Editura Humanitas romanul non-fictiv "Cazul Nichita Dumitru", răsplătit de Asociaţia Internaţională a Scriitorilor şi Oamenilor de Artă Români, cu sediul la Washington, cu premiul de onoare pe anul 1996.

În 1997, publică la Editura Polirom volumul "Telejurnalul de noapte" (ediţia a II-a, Vremea, 2005), iar în 1998 vede lumina tiparului, în colecţia "Procesul comunismului", volumul "Această dragoste care ne leagă", desemnat "Cartea anului" la Târgul internaţional de carte de la Timişoara.

Tot în colecţia "Procesul comunismului", în 1999, îi apare cartea "Drumul Damascului" (reeditată în 2002), iar în 2001, "Lexiconul negru, unelte ale represiunii comuniste". În acelaşi an, regizorul Lucian Pintilie, inspirat de cartea "Drumul Damascului", a realizat filmul "După-amiaza unui torţionar".

A mai publicat "Afacerea Meditaţia Transcendentală" (în colaborare cu Cătălin Strat şi Mihai Albu, 2004), "Ungaria 1956: revolta minţilor şi sfîrşitul mitului comunist" (coordonare în colaborare cu Vladimir Tismăneanu, 2006), "O sută de zile cu Monica Lovinescu" (2008).

La Polirom a mai apărut "Villa Margareta" (2015).

A tradus pentru Editura Humanitas "Antologia gândirii juridice" de Phillippe Maulaurie; pentru seria "Procesul comunismului" a aceleiaşi edituri a tradus "Stalin" de Boris Souvarine, în colaborare, "Cartea neagră a comunismului", coordonată de Stephane Courtois, "Sărută mâna pe care n-o poţi muşca" şi "O Americă înfricoşătoare" de Edward Behr şi, pentru editura Polirom, din italiană, "Omul grec" (culegere de eseuri).

A fondat Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România, filiala românească a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni cu sediul la Bruxelles (AEJ).

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salariul soției lui George Simion, o rușine! Cât încasează Ilinca pe lună, liderul AUR a recunoscut
Digi FM
Din România la „El Hormiguero”. Cum a ajuns un român să lucreze la cea mai populară emisiune din Spania...
Pro FM
Ioana Ignat a locuit mai bine de un an la o mănăstire: "Am vrut să rămân acolo. Am făcut un fel de armată"
Film Now
Ce se știe despre fiicele lui Adam Sandler. Sadie are 19 ani și e pasionată de actorie, iar Sunny, de 16 ani...
Adevarul
Se mai produce ceva în România după 1990? Adevărul care nu le place unora, scos la iveală de un economist
Newsweek
Remediul de aur care nu costă nimic. Se face acasă, e plin de colagen, magneziu, calciu, aminoacizi
Digi FM
Mihai Mălaimare, mesaj revoltător: "Nu ați vrut Turul II înapoi! Vine ca un val imens și veți ajunge în canal...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Cum arată șarpele cu două capete care a supraviețuit miraculos. Zeke și Angel au uimit o lume întreagă
Film Now
Melanie Griffith, super șic în bluză transparentă, alături de fiica ei, Dakota Johnson. Privirile care spun...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară
OSZAR »