Lupta de putere la Vatican: va fi ales un papă anti-Francisc?

Data publicării:
Liliana Ruse
Liliana Ruse
Jurnalist Digi24
vatican, imagine de ansamblu
Vatican Foto: GettyImages

În următoarele zile, o bătălie feroce pentru viitorul Bisericii se va desfășura în interiorul Capelei Sixtine, scoțând la iveală lupta internă pentru putere care a caracterizat pontificatul Papei Francis, scrie The Guardian.

Papa a luat însă câteva măsuri pentru a-și asigura un succesor care să-i continue misiunea – a numit aproximativ 110 cardinali dintre cei 135 cardinali eligibili (cei în vârstă de peste 80 de ani nu sunt eligibili să participe la conclav). Iacopo Scaramuzzi, jurnalist la La Repubblica și autor al cărții Tango Vaticano. Biserica în vremea lui Francisc, afirmă însă că, deși dificilă, nu este imposibilă alegerea unui papă anti-Francisc. „Acest grup de cardinali nu este unanim și unit, nu toți împărtășesc aceleași idei. Aproape toți cardinalii pe care i-a ales sunt păstori ai unor mari dieceze din întreaga lume.” Printre aceștia se află atât conservatori, cât și progresiști, spune Scaramuzzi. Spre exemplu, cardinalul german Gerhard Ludwig Müller, deși numit de Francisc, s-a confruntat adesea cu Papa, calificând binecuvântarea cuplurilor gay drept o „erezie”.

Multă vreme, simbolul conservatorilor care l-au contestat pe Francisc a fost însuși predecesorul său, Papa Benedict. Deși promisese să se retragă după ce a părăsit tronul papal în 2013, Benedict a rămas în Vatican, a avut întâlniri, a acordat interviuri, a scris cărți și articole și a exprimat opinii contrare celor ale lui Francisc, notează The Guardian. Iar opoziția fermă față de Francisc a continuat și după moartea Papei Benedict, culminând cu episodul în care influentul cardinal George Pell a publicat sub pseudonim un memoriu în care a descris pontificatul lui Francisc drept o „catastrofă” (Pell avea să fie acuzat, în 2017, de cinci infracțiuni sexuale cu minori, pentru a fi achitat ulterior).

Nici Papa Francisc nu și-a cruțat adversarii. În autobiografia sa, Speranță, a spus că un indiciu despre starea de spirit a criticilor săi este ostentația vestimentară: „Aceste stiluri de a te costuma ascund uneori dezechilibre psihice, devieri emoționale, dificultăți comportamentale, o problemă personală care poate fi exploatată”.

Papa i-a scandalizat pe conservatori prin poziția mai blândă Bisericii față de catolicii divorțați și recăsătoriți, cărora le-a deschis calea către împărtașanie. A fost imediat acuzat de erezie, iar, în 2019, acuzația a fost reluată într-o scrisoare deschisă de 20 de pagini, semnată de peste 1500 de preoți și teologi importanți, care denunțau „daunele acumulate cauzate de cuvintele și faptele Papei Francisc de-a lungul anilor, care au dus la una dintre cele mai grave crize din istoria Bisericii Catolice”.

Doi dintre cei mai duri opozanți ai lui Francisc sunt acum printre favoriții la tronul papal. Este vorba despre cardinalul american Raymond Burke (care s-a opus constant pozițiilor papei privind drepturile persoanelor gay și problemele de justiție socială, aliniindu-se ideologic cu Donald Trump) și cardinalul Robert Sarah (care, alături de Papa Benedict, a publicat o carte în care apăra celibatul clerical, exact în momentul în care Francisc lua în calcul relaxarea acestei reguli).

“Mai mulți factori vor influența rezultatul conclavului, în special politica internațională. Trump, China, naționaliștii... aceștia sunt factori care, într-un fel sau altul, vor conta”, afirmă Iacopo Scaramuzzi, adăugând ca membrii Conclavului ar putea opta chiar și pentru „cineva mai ordonat și mai puțin carismatic decât Francisc”.

Partenerii noștri
Playtech
Ce faci dacă ai plătit vacanța, dar angajatorul nu îți aprobă concediul. Ce spune Codul Muncii
Digi FM
(VIDEO) Momentul în care Papa Leon al XIV-lea a apărut pe balcon și a salutat credincioșii: „Pacea fie cu...
Pro FM
Cum arată Anamaria Ferentz la 49 de ani, după 15 ani trăiți în America. E logodită cu un bărbat cu șapte copii
Film Now
Tom Cruise dezvăluie câte ouă mănâncă la micul dejun, ca să-și poată realiza cascadoriile: „E nevoie de multă...
Adevarul
„Stai dracu' acolo”. Cercetător român la Oxford: „Oameni ca mine n-au ce căuta într-o lume a lui George...
Newsweek
Leguma care curăță sângele și protejează creierul. Bună după 40 de ani, e la jumătate de preț în mai
Digi FM
George Simion a explicat cum îl va pune premier pe Georgescu: „Pot schimba membrii Curţii Constituţionale și...
Digi World
Cea mai bătrână persoană din lume e o britanică de 115 ani. Povestea ei de viață și secretele simple ale...
Digi Animal World
Cum arată șarpele cu două capete care a supraviețuit miraculos. Zeke și Angel au uimit o lume întreagă
Film Now
Jackie Chan, de 64 de ani în lumea filmului: "Îmi voi face cascadoriile singur până mă voi retrage". Apare...
UTV
Ștefan Bănică Jr. și fiul său, Radu Ștefan, apariție rară împreună la un eveniment de modă în București
OSZAR »