Copiii lui Putin. De ce nu se revoltă tinerii ruși – analiză Foreign Affairs

Liliana Ruse Data publicării:
liliana ruse

Analiștii occidentali au presupus, multă vreme, inclusiv după invazia în Ucraina, că tinerii ruși sunt ținuți în frâu de regimul lui Putin și că schimbarea reală în cultura politică a țării va veni după schimbarea generațională la nivelul structurii de putere de la Moscova. Doar că lucrurile sunt mai complicate, iar tinerii ruși au găsit modalități de a se acomoda cu dictatura instaurată de Vladimir Putin, se arată într-o analiză Foreign Affairs.

Conform acestui pattern de gândire occidental, tinerii, care nu au trăit în regimul comunist și s-au obișnuit cu libertatea și economia de piață, vor fi cei care vor genera schimbările de mentalitate la nivelul societății și al clasei politice. Cu alte cuvinte, regimul Putin va cădea după schimbarea generațională la vârful puterii în Federația Rusă.

Realitatea este însă mai complexă. Tinerii ruși de astăzi nu cunosc alt lider în afară de Vladimir Putin, nu au trăit în democrație și nu pot face diferența între stilurile de a conduce o țară. În plus, s-au obișnuit deja cu avantajele conformismului (privilegii speciale pentru cei care sunt înrolați în armată, locuri de muncă în fabrici militare etc). Regimul de la Moscova s-a folosit și de mișcările patriotice pentru tineret și de social media pentru a modela atitudinile generației tinere și pentru a o face loială.

Supusă îndoctrinării și restrângerii libertății, populația tânără să se extragă din această nouă realitate ingorând-o în mare măsură. Cei câțiva care își exprimă deschis nemulțumirea sunt condamnați la ani grei de închisoare, în pofida vârstei lor scăzute. “Rezultatul cumulat al acestui mix de represiune brutală și curte agresivă este, pe moment, tăcerea: în rândul tineretului de azi, sunt puține semne de rezistență”, remarcă Foreign Affairs.

În schimb, mulți dintre tineri par conformiști, care profită de oportunitățile oferite de regim, devenind “loialiști involuntari”. Războiul cu Ucraina i-a oferit lui Putin prilejul de a cultiva și mai mult generația tânără, pe care încearcă să o țină captivă prin propagandă și beneficii materiale. Tinerii nu sunt neapărat de acord cu invazia în Ucraina, dar măcar nu sunt manifest împotrivă, ceea ce permite Kremlinului să-și pună în aplicare planurile de război.

Nu doar populația care poate fi folosită direct în luptă este curtată, ci și copiii de școală și liceeni. Mulți au sarcina de a împleti plasele pentru camuflaj sau să facă lumânări, iar alții asamblează drone. Kremlinul a creat o cohortă de organizații de tineret, pentru a-i uni în susținerea lui Putin. Dacă la începutul războiului, mulți dintre tineri erau nedumeriți sau șocați, acum ei au devenit servanți ai regimului. Ei au înțeles că, pentru a obține o slujbă bine plătită și un statut bun, nu mai este suficientă competența profesională, ci trebuie să arăți loialitate politică totală, mai ales în public.

“Realist vorbind, speranța este că tinerii ruși vor învăța două lucruri simultan: să se adapteze la regulile sistemului dar să gândească altfel. În cele din urmă, mediul politic extern se va schimba și, când acest lucru se va întâmpla, acest tip de dublă-conștiință va permite respingerea sistemului rigid în care au trăit. Deși îndepărtat, acest scenariu este mai plauzibil decât teoria simplistă a schimbării generaționale. Într-o zi, asta ar putea conduce la normalizarea, dacă nu democratizarea Rusiei”, se arată în analiza Foreign Affairs.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce faci dacă ai plătit vacanța, dar angajatorul nu îți aprobă concediul. Ce spune Codul Muncii
Digi FM
(VIDEO) Momentul în care Papa Leon al XIV-lea a apărut pe balcon și a salutat credincioșii: „Pacea fie cu...
Pro FM
Cum arată Anamaria Ferentz la 49 de ani, după 15 ani trăiți în America. E logodită cu un bărbat cu șapte copii
Film Now
Tom Cruise dezvăluie câte ouă mănâncă la micul dejun, ca să-și poată realiza cascadoriile: „E nevoie de multă...
Adevarul
„Stai dracu' acolo”. Cercetător român la Oxford: „Oameni ca mine n-au ce căuta într-o lume a lui George...
Newsweek
Leguma care curăță sângele și protejează creierul. Bună după 40 de ani, e la jumătate de preț în mai
Digi FM
George Simion a explicat cum îl va pune premier pe Georgescu: „Pot schimba membrii Curţii Constituţionale și...
Digi World
Cea mai bătrână persoană din lume e o britanică de 115 ani. Povestea ei de viață și secretele simple ale...
Digi Animal World
Cum arată șarpele cu două capete care a supraviețuit miraculos. Zeke și Angel au uimit o lume întreagă
Film Now
Jackie Chan, de 64 de ani în lumea filmului: "Îmi voi face cascadoriile singur până mă voi retrage". Apare...
UTV
Ștefan Bănică Jr. și fiul său, Radu Ștefan, apariție rară împreună la un eveniment de modă în București
OSZAR »