Video Sinagoga din Constanța va fi restaurată. Cum arată acum clădirea folosită ca depozit de armament în Al Doilea Război Mondial
Sinagoga din Constanța, construită în același an cu simbolul orașului, Cazinoul, va fi restaurată. În Al Doilea Război Mondial, bijuteria arhitectonică a fost transformată în depozit de armament, iar de mai bine de 20 de ani a fost abandonată. Lucrările vor costa 10 milioane de lei, bani de la Compania Națională de Investiții.
Copil opărit cu ciorbă la grădiniță, educatoarele n-au sunat la 112. Instanța: 25.000 de euro despăgubiri
Nicușor Dan: „Dacă România va fi stabilizată politic, investițiile străine vor continua să vină”
Un proiect neexplodat din al Doilea Război Mondial a fost găsit într-o pădure din Galați
Crimă în ziua de Paște, în județul Constanța. O tânără de 20 de ani a fost înjunghiată mortal de partenerul ei
Securitate cibernetică la bordul navelor. Cum arată laboratorul cyber, unde marinarii învață cum să evite atacurile hackerilor
Peștera Movile din Mangalia, unică în lume, este sufocată de gunoaie
Cazinoul din Constanța și-a recăpătat strălucirea de altădată. Cum arată acum la interior bijuteria arhitecturală
Clădiri-muzeu de milioane de lei în școlile în România, elevi obligați să învețe în clase modulare în curtea școlii
Scandal pentru depunerea unei declarații, în Constanța. Motivul pentru care mii de oameni stau cu orele la coadă
Construită la începutul secolului trecut și aflată acum într-o avansată stare de degradare, sinagoga este pe cale de a fi readusă la frumusețea de odinioară.
Iulia Stanciu, jurnalist Digi24: Sinagoga din Constanța a fost construită la începutul anilor 1900 și, de-a lungul timpului, s-a degradat atât de tare încât, în urmă cu aproximativ 20 de ani, tavanul s-a prăbușit.
În al Doilea Război Mondial, bijuteria arhitectonică a fost transformată în depozit de armament.
Diana Slav, ghid de turism: Din păcate, a fost folosită ca depozit de muniție de armata germană. Mă bucur că a rămas încă în picioare și că a întrat în proces de consolidare. Ca inițiativă i-a aparținut unui furnizor de bijuterii de aici din Constanța, de origine evreiască, familia Șapira, care era și furnizor al Casei Regale.
Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreiești Constanța: După 100 și ceva de ani, din păcate, acoperișul a cedat si apoi a început degradarea acestei clădiri care se află în stadiul în care vedeți. De 10 ani de zile se încearcă reabilitarea ei cu fonduri de la CNI.
Într-un final, clădirea va fi reabilitată. În primă fază, se vor defrișa arborii care au reușit să crească fix în interiorul clădirii.
Ionuț Marius Popa, șef șantier: Am început prima dată cu defrișările interioare, pentru că erau foarte mulți arbuști și copaci în interior. Ulterior, am evacuat toate dărâmăturile și am verificat toată structura.
Primul pas este consolidarea fundației cu beton armat, apoi pereții și tavanul construcției. Lucrările sunt finanțate de Compania Națională de Investiții, iar costurile ajung la 10 milioane de lei.
reporter: Iulia Stanciu
operator: Cristian Dumitrașcu
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News