Live

Preşedintele Colegiului Psihologilor: Specialiștii nu înțeleg de ce evaluarea psihologică este scoasă pentru cadrele didactice

Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Specialiştii care se ocupă de psihologia muncii şi de psihologie organizaţională spun că sunt „surprinși” de faptul că pentru cadrele didactice a fost eliminată testarea psihologică, spune preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Edmond Cracsner.

„Din păcate, nu numai eu, psihologii în general, mai ales psihologii centraţi pe domeniul psihologiei muncii şi organizaţionale - pentru că, de fapt, paranteză fiind, evaluarea psihologică, psiho-aptitudinală a cadrelor didactice se încadrează în această zonă a psihologiei muncii şi organizaţionale - spun, psihologii din această zonă, din acest domeniu, din această specialitate privesc cu destul de multă surprindere şi nu înţeleg de ce, în acest secol, în aceste condiţii sociale, economice şi aşa mai departe, evaluarea psihologică este scoasă pentru un segment extrem de important din angajaţii în educaţie”, a declarat vineri, la Prima News, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Edmond Cracsner, citat de News.ro.

Acesta este de părere că, în momentul de faţă, „lucrurile nu sunt bine reglementate” în ceea ce priveşte testarea psihologică a cadrelor didactice.

„Există, într-adevăr, în legea educaţiei naţionale, că ar trebui, la nivel teritorial, să existe nişte comisii de evaluare formate din medici şi psihologi care să realizeze expertiza capacităţii de muncă. Şi acest lucru ar trebui pus în operă în baza unui ordin comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii, care până în prezent nu există, din câte ştiu eu”; explică specialistul.

Potrivit acestuia, un ordin comun al ministrului Educaţiei şi Cercetării şi ministrului Sănătăţii, privitor la modul în care se obţine certificatul medical pentru cadrele didactice şi didactice-auxiliare din învăţământul superior arată că evaluarea psihologică ar fi posibilă în cazul în care medicul de medicină specializat în Medicina Muncii ar face o recomandare în acest sens.

„În mod normal, orice angajator, indiferent că e din zona sănătăţii, că este din zona învăţământului, din oricare altă organizaţie, ar trebui să simtă nevoia aceasta, nu cineva să impună lucrul, ci să conştientizeze faptul că o evaluare corectă şi profesională, şi medicală, şi psihologică, ar garanta o performanţă în muncă mult mai bună a angajatului. Costurile raportate la beneficii ar fi extrem de mici, deci raportul ar fi destul de echilibrat, iar rezultatele, performanţele vor fi, şi lucrurile acestea sunt demonstrate”, mai spune Edmond Cracsner.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Profesorii anunță proteste față de măsurile Guvernului. 4 zile de manifestații în fața Guvernului și Parlamentului

Digitalizarea copilăriei, un fenomen îngrijorător. Studiu: Patru din 10 adolescenți vorbesc cu prietenii lor doar pe internet

Ministrul Educației: „Este mai bine să predai mai puţin, dar relevant şi bine, decât mai mult, dar irelevant şi prost”

Ministrul Educației, mesaj pentru elevi înainte de BAC: „Examenul nu le definește valoarea ca oameni”. Ce le transmite părinților

Partenerii noștri

OSZAR »