Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 va avea loc duminică, 18 mai. Conform calendarului oficial, românii din diaspora vor putea vota timp de trei zile, la orice secție de votare din străinătate, indiferent dacă au sau nu reședința în afara țării.
În această etapă decisivă a scrutinului prezidențial se vor înfrunta George Simion, liderul partidului AUR, și Nicușor Dan, candidat independent și primar al Capitalei.
Programul secțiilor de votare din străinătate
Pot vota în străinătate cetățenii români (cu drept de vot) care se află în afara țării în ziua alegerilor, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în locația respectivă.
Cetățenii pot vota la orice secţie de votare, fiind înscriși în listele electorale suplimentare. Exercitarea dreptului de vot la o secție de votare din străinătate nu este condiționată de înregistrarea în Registrul electoral ca alegător în străinătate.
Lista sediilor celor 965 de secții de votare din străinătate poate fi acccesată AICI.
Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile după cum urmează:
Vineri, 16 mai 2025, între 7.00 și 21.00, orele locale;
Sâmbătă, 17 mai 2025, între 7.00 și 21.00, orele locale;
Duminică, 18 mai 2025, între 7.00, ora locală, și 21.00, ora locală a României, dar nu mai târziu de ora 21.00, ora României.
Există posibilitatea de prelungire a programului pentru încă trei ore pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora de închidere a secției respective, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.
Duminică, 18 mai 2025, majoritatea secțiilor din străinătate vor fi deschise între 7.00 - 21.00, orele locale ale țării în care se află secția de votare, cu excepția unor state din Europa, Africa, America de Sud, SUA și Canada, în care secțiile de votare se vor închide la ora locală a României 21.00, conform tabelului de mai jos. Pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la închiderea acesteia, există posibilitatea prelungirii votării cu încă trei ore.
Programul de vot în străinătate. Foto AEP
Cu ce acte de identitate puteți vota în străinătate
Românii din străinătate pot vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv:
cartea de identitate;
cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar;
carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).