Uniunea Europeană laudă Tiktok după ce a făcut o serie de modificări interne pentru a îmbunătăți conținutul înainte de scrutinul prezidențial din România din luna mai. Comisarul european pentru suveranitate tehnologică afirmă că platforma chinezească ar fi mult mai pregătită pentru a preveni dezinformarea. Anterior, la alegerile din noiembrie, care au fost ulterior anulate, platforma fusese criticată pentru că nu a reușit să limiteze interferențele străine. Eurodeputații Victor Negrescu și Nicu Ștefănută, vicepreședinți în Parlamentului European, au explicat la Digi24 despre ce modificări este vorba și cât de pregătită este România pentru un scrutin fără influențe străine.
Nicu Ștefănuță: Este vorba de niște modificări tehnice, de control al informației, pentru că este foarte important în context de alegeri, să știi ce ai pe masă, nu să știi că acel candidat nu-ți oferă o minciună. Pentru că particularitatea alegerilor este că durează foarte puțin, nu 30 de zile o campanie și strategia multora este să mintă, să atace pe celălalt sau să răspândească știri false, pentru că până-și pune adevărul nădragii, minciuna face în înconjurul lumii. Și atunci, măsurile Tiktok sunt de angajare a încă 120 de așa-numiți fact checker-i în ceea ce privește România, de blocare la cel puțin șase operatori principali care răspândeau știri false, de eliminare de boți și de conturi false. Și pe cealaltă parte este și de de amendare, dar nu avem încă o sumă și un rezultat. Dar știm că Meta, că Apple și chiar și și TikTok sunt subiecte de amendare a Comisiei Europene, pentru că nu prea respectă regulile noastre interioare și legea europeană trebuie să se aplice.
Nicu Ștefănuță a precizat că în perioada imediat după alegeri au fost blocate peste 4,4 milioane de aprecieri false. „33.500 de conturi false care existau în România au fost blocate. Vă mai dau un exemplu, la Facebook existau 700 de conturi din astea drăguțe cu România, simpatica băbuță nu știu cum, mâncăm sănătos, care au fost transformate ulterior în conturi politice. Și acelea trebuie desființate pentru că se folosesc practic de naivitate a unor urmăritori, printre care sunt mulți nu știu, rudele noastre, bunicii noștri, părinții noștri care sunt supuși fără să își dea seama unui conținut politic”, a spus acesta.
„România este mai pregătită”
Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a subliniat că România este mai pregătită față de alegerile de anul trecut și că lucrează cu Comisia Europeană pentru a preveni interferențele străine.
„Există, în continuare, probabil, încercări ale Federației Ruse să influențeze alegerile atât din România, cât și din Polonia. În această direcție eu am vorbit cu doamna vicepreședinte a Comisiei Europene, Henna Virkkunen, chiar în urmă cu o săptămână, pentru a vedea ce este de făcut și trebuie să vă spun că în prezent, România lucrează îndeaproape cu Comisia Europeană pentru a preveni astfel de situații. Avem o coordonare mult mai bună, o reglementare mult mai bună, o capacitate de acțiune și de reacție mult mai rapidă în a șterge conținutul fals, în a combate știrile false, în a lucra cu platformele și în a convinge platformele să răspundă mult mai repede. Și România astăzi este mult mai bine protejată, mult mai pregătită față de alegerile de anul trecut. Și în sensul acesta, cred că, în ciuda poate, dorințelor anumitor state, să interfereze în alegeri din România”, a declarat acesta.
Nicu Ștefănuță a mai precizat că trebuie întărită „capacitatea statului de a se apăra de ceea ce se numește război hibrid”. „Adică, dacă marfa care îți este oferită ca informații este gratuită, atunci marfa de fapt ești tu. Asta trebuie să înțeleagă oamenii. Tot ce vine așa pe gratis și arată strălucitor și drăguț înseamnă că îți cere votul, îți cere mintea. Dumneavoastră, ca televiziune, trebuie să respectați niște reguli ale CNA-ului, ale statului român. La fel trebuie să se întâmplă cu rețelele, trebuie să respecte reguli. Ce este ilegal în societate, în mod normal trebuie să fie ilegal și pentru rețele. E principiul nostru”, a mai spus Nicu Ștefănuță.
Editor : M.I.