Video Alegeri prezidențiale 2025, dezbaterea Digi24. Cele mai tensionate momente și cele mai acide replici ale principalilor candidați

Digi24 a scris istorie: a devenit prima televiziune din România care a organizat dezbaterea prezidențială la Palatul Cotroceni. Confruntarea între principalii candidați la prezidențiale a început la ora 20:00, în Sala Unirii, fiind moderată de Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu. Dintre cei cinci candidați care au fost invitați și au confirmat prezența, în final au participat doar trei: Elena Lasconi, Crin Antonescu și Nicușor Dan. Victor Ponta a anunțat în ziua dezbaterii că nu se mai prezintă, iar George Simion a părăsit dezbaterea în primele minute, după ce i-a dat un buchet de flori Elenei Lasconi. Confruntarea candidaților rămași în Sala Unirii de la Cotroceni nu a fost lipsită de momente tensionate, replici tăioase și atacuri între cei trei politicieni de pe scenă.

George Simion a plecat în Polonia, la mitingul candidatului naționalist la președinție Karol Nawrocki. Donald Tusk: „Rusia se bucură”

Nicușor Dan, la Digi24: ce a spus despre majorarea taxelor după alegeri, viitorul premier și relația cu SUA

Pucheanu: „Va fi greu să mă hotărăsc care e răul mai mic la prezidențiale”. Ce spune primarul PSD despre votarea unui guvern Georgescu

George Simion recunoaște că locuințele promise la doar 35.000 de euro erau o strategie de marketing: „Nu mai eram unde suntem astăzi”
Mesaje pentru alegători
ACTUALIZARE 23:30. C Antonescu: Am discutat în seara asta ce am putut. Nu mă interesează ce a rezultat. Haideți să fim oameni serioși. Pentru președinție sunt anumite teme, o conduită. Suntem în fața unei crize economice. Văd în această criză oportunitatea de a face schimbari. Văd o criză de solidaritate. Ca președinte îmi asum să unesc românii. România înainte!
N. Dan: Românii să creadă în România. România are oameni, are expertiză. Îi îndemn pe români să se uite la ce a făcut fiecare dintre candidați în serviciul public. Oamenii să voteze o schimbare, să păstreze direcția pro-occidentală.
E Lasconi: Eu cred că realitatea este formată din puterea gândurilor noastre. Eu doresc o Românie în care se cultivă pacea și prietenia. Pot să unesc oameni, sunt dintre voi, sunt de-a voastră. Vă știu lacrimile, știu că voi reprezenta bine toți românii.
Cui îi sunt datori candidații?
ACTUALIZARE 23:17. E Lasconi: Între primii trei, prima donație e de 50 de lei. Am primit doar 30.000 de lei pentru campanie.
N Dan: Informațiile despre banii primiți sunt publice. Donatorii sunt în declarațiile de avere. Mai multe informații, după alegeri.
C Antonescu: Dator sunt lui Dumnezeu, soției, mamei. Finanțatori sunt PSD, PNL, UDMR.
Ce decizie ar lua în cazul unei invazii a României
ACTUALIZARE 23:12. E Lasconi: Aș vorbi cu premierul și ministrul Apărării, sun comandantul NATO să invoc Articolul 5, convoc CSAT. Armata are planuri strategice și se acționeză conform acestora.
C Antonescu: Îl sun pe generalul Mândrescu, va fi consilierul meu. Nu cedez nicio palmă de teritoriu. Invoc Articolul 5. Trebuie să facem din prima zi ceva. În acest sens vreau să discut cu toate partidele pentru a mări cheltuielile de apărare.
N. Dan: România este în NATO, are o garanție de securitate, sunt protocoale care se activează. Președintele convoacă CSAT, discuta cu șeful MStM. E important parteneriatul transatlantic, reforma în armată.
Dan: Am fost cel mai transparent candidat
ACTUALIZARE 23:08. N Dan, despre diferențele dintre sumele primite din donații: Sunt singurul candidat care a strâns bani de la oameni, nu de la partide. Am fost cel mai transparent candidat. Am declarat de mai multe sumele pe care le-am primit. La momentul în care am fost întrebat aveam o sumă, la 2, 3 zile banii au venit.
Despre schimbarea premierului
ACTUALIZARE 22:57. C Antonescu: Nu exclud ca Olguța Vasilescu sau Bolojan să fie buni premieri. Dar nu am vorbit nici cu unul, nici cu altul. Este o teorie, o fantomă, asta cu schimbarea premierului. Programul meu vorbește de schimbare, nu stagnare. Dar ne trebuie stabilitate. Vom face schimbări, dar voi face împreună cu coaliția.
N Dan: Nu voi creea instabilitate, nu cer alegeri anticipate. Dar trebuie discutat. Una e un președinte cu majoritate, și una este unul fără majoritate.
Lasconi: Poate lui Ciolacu îi vine mintea la cap și demisionează
ACTUALIZARE 22:50. E Lasconi: E absurd să schimbi premierul înainte de alegeri, de asta am spus când a demisionat Iohannis că nu e momentul. Acum spun că este nevoie de un profesionist. Voi negocia cu oamenii. Poate lui Ciolacu îi vine mintea la cap și demisionează. Pare băiat bun, așa, dar ne-a dus în gard.
Nicușor Dan: În sănătate lipsește viziunea pe termen lung
ACTUALIZARE 22:46. N Dan: Ceea ce lipsește sistemului de sănătate din România este viziunea. Asta este ce poate să facă președintele, să adune specialiștii și să pună pe masa guvernului un proiect pe 10 ani.
Despre „sistem” și oamenii care îi aparțin
ACTUALIZARE 22:42. E Lasconi: Când spun sistem mă refer și la politicieni, și la oameni de afaceri. E trist că sistemul, ei, doresc să aibă liniște la Cotroceni, de aia au nevoie la Cotroceni de un trântor, nu de cineva care să-i încurce și care să facă ceva pentru oameni în țara asta. O să vă spun și cine sunt oamenii din sistem, dar nu acum. Vă spun săptămâna asta...
C Antonescu: Dacă prin sistem înțelegem instituții, partide, oameni politici, campanii oficiale, atunci vreau să spun că da, fac parte din sistem. Dacă vorbim de deep state, atunci pot să-l numesc pe Victor Ponta. Dacă doamna Lasconi spune că eu sunt din sistem, îi spun că se înșală. Eu am fost la vedere, public, întotdeauna.
N. Dan: Marcel Ciolacu este sistemul, ASF, ANCOM și alte instituții unde ajung soți, soții, top modele, mafia imobiliară este sistemul. Mă lupt cu sistemul de 20 de ani.
Despre războiul din Ucraina
ACTUALIZARE 22:34. E Lasconi: Prioritatea mea este să eficientizăm fabricile de armament românești. Ca să apărăm pacea, trebuie să fim pregătiți. Îmi place ce face Polonia. Îmi doresc să creștem numărul de militari profesioniști. Este importantă o pregătire a unor voluntari, ca în Polonia, nu armată obligatorie.
N Dan: Trebuie să mergem înainte cu parteneriatele cu SUA, UE și cu programul de reînarmare a Europei. Trebuie să producem în țară armament și trebuie să ne preocupe războiul hibrid.
C Antonescu: În 2022, invadarea Ucrainei a provocat o mare emoție. Dar atunci a început și o campanie prorusă, împotriva Ucrainei și a lui Zelenski. Noi nu avem motive de panică, dar nici motive de liniște.
Crin Antonescu, despre serviciile secrete
ACTUALIZARE 22:26. C Antonescu: În legătură serviciile secrete, totul trebuie controlat de parlament. Nu pot să vă spun un nume, ce voi numi, pentru că nu președintele singur decide. Dar este o urgență, cel puțin la SRI, unde un șef lipsește.
Relația cu administrația Trump sper să intre în normal la nivel de ambasadă, nu prin emisari speciali.
Interpelări între candidați
ACTUALIZARE 22:22. C Antonescu, răspuns pentru N Dan, despre Justiție: Demnitarii nu sunt funcționari publici. După 2013, foarte mulți demnitari au fost condamnați, sau s-a prescris fapta. Ideea că demnitarii ar fi fost distinși de funcționarii publici ca să scape de diferite acuzații e incorect.
E Lasconi, răspuns pentru N Dan, despre Justiție: Inspecția Judiciară nu funcționează. Să vedem cum va fi cu judecătorul care s-a opus deciziei CCR.
Soluții pentru redresarea economică
ACTUALIZARE 22:16. E Lasconi: E dureros că oamenii trebuie să tragă pentru că ANAF nu colectează taxe. Sper că nu crească taxele, dar nu știu ce magie poate face guvernul ca să evite asta. Cheltuielile cele mai mari nu sunt cu personalul, ci în economia de stat. Acolo trebuie să punem oameni competenți.
N Dan: Mi se pare absurd să speri că cei care au dus România în gard, o vor scoate de acolo. Am reușit la Primăria Capitalei. Sunt 4 lucruri esențiale - combaterea evaziunii fiscale, absorbția fondurilor europene și reducerea cheltuielilor, companiile de stat pline de relații de partid.
C Antonescu: Că-mi cere sau nu părerea guvernul, voi spune că părerea mea e clară - trebuie evitată creșterea taxelor, trebuie reduceri masive în sectorul bugetar. Avem o discrepanță între privat și stat. Deci „nu” creșteri de taxe. Trebuie eficientizat întreg sistemul birocratic, care este supraplătiti și supranumeric, prea multe instituții.
Crin Antonescu: Exclud posibilitatea ca în anturajul meu să fie vreun prorus
ACTUALIZARE 22:00. C Antonescu: Exclud posibilitatea ca în anturajul meu sau printre cei care mă finanțează să fie vreun prorus.
Elena Lasconi: Nu voi promulga o lege de mărire a TVA
E Lasconi: Nu voi promulga o lege de creștere a TVA. Nu pentru că sunt încăpățânată, ci pentru că vreau să stau de vorbă cu decidenții. Trebuie să știu de ce s-ar alege această soluție.
Nicușor Dan: Politica înseamnă să te pui în slujba cetățenilor
N Dan: Am anticipat în decembrie că clasa politica din România nu va genera candidați mai buni decât Simion, Ponta, Antonescu. De la Cotroceni pot să ajut românii mai mult decât de la primărie. Mi-am dorit susținere de la partidele de dreapta. Politica înseamnă să te pui în slujba cetățenilor.
Bucureștenilor cre m-au votat la primărie le spun că este un moment de mare responsabilitate
Întrebare pentru candidați: Ce faceți dacă pierdeți?
ACTUALIZARE 21:27. Întrebare pentru Crin Antonescu: Dacă veți pierde alegerile, vă veți retrage din nou pentru 10 ani?
C Antonescu: Nu mi-am pierdut și nu mi-am trădat principiile și valorile și nu mi-am trădat nici partenerii. În 2014, după ce a eșuat cel mai mare proiect politic, am plecat și mi-am văzut de viață. Zece ani am avut o viață frumoasă. Mi-am ajutat soția, mi-am crescut copilul. Nu am mai atârnat în politică. Acum am venit chemat. Dacă nu câștig, voi lua o decizie în deplină libertate, voi fi un cetățean interesat de țara lui.
Întrebare pentru Elena Lasconi: Dacă pierdeți, vă întoarceți la primărie? Ca la partid...
E Lasconi: Eu o să ajung în turul 2 și o să ajung președintele României. USR trebuie să fie reformat, altfel se duce în cap. Rămân președintele partidului. USR nu înseamnă 16 oameni.
Întrebare pentru Nicușor Dan: Dacă pierdeți: vă întoarceți tot singur la primărie? Dacă câștigați, mergeți tot singur?
N Dan: Nu mă regăsesc în ce spuneți. Am fost sprijinit de mulți oameni, au fost oameni care au donat pentru candidatura mea independentă. Așacum am fost un primar independent și am colaborat cu partidele, voi face acelați lucru și la primărie.
Întrebări pentru contracandidați
ACTUALIZARE 21:21 C Antonescu petru N Dan: Ce spuneți despre faptul că blocați modernizarea a 7 spitale? Cât aveți de gând să blocați demersurile?
N Dan: Antonescu continuă să spună că negrul e alb și albul e negru. Pentru fiecare din spitale, să-mi spuneți pentru ce mă acuzați. Am avut alegeri locale, bucureștenii m-au votat. Îi invit să vorbească cu oameni din provincie, să le spună realitatea din București.
C Antonescu: Oamenii din țară să știe că dacă vin la București vor face mult până în centru.
N Dan: Acest trafic e făcut de o dezvoltare haotică, de blocuri aruncate fără dumuri, fără școli, fără grădinițe. Acest lucru e făcut de colegii domnului Antonescu.
C Antonescu: Ați mai avut un mandat. De ce nu vă țineți de treabă la București?
N Dan: Sunt convins că nu cunoașteți întrebările de la referendum.
C Antonescu: Nu v-am luat în serios.
C Antonescu pentru E Lasconi: De ce Nicușor Dan a avut preocupare principală decât să înlăture alți candidați?
E Lasconi: Nicușor, viclean copil de casă. A vrut să mă scoată din joc pentru că încurcam sistemul.
N Dan: Văd că e consens.
E Lasconi: Un pic de decență, totuși!
N Dan: E vorba despre destinul acestei țări. Domnule Antonescu, ați pierdutt deja, aveți partide cu 50% în Parlament, vă bateți pentru 20%. Sunt acuze în spațiul public care trebuie dovedite. Tot ce am făcut a fost transparent. Ce s-a întâmplat la USR nu este problema mea.
C Antonescu: Când o doamnă e atacată tâlhărește simți nevoia să intervii.
Atacuri între Nicușor Dan și Crin Antonescu
ACTUALIZARE 21:05 Nicușor Dan îl acuză pe Crin Antonescu că a transferat 34 de hectare din domeniul public al statului unor dezvoltatori imobiliari.
N Dan: Nu mă așteptam să preluați retorica rechinilor imobiliari.
C Antonescu: Veți fi sancționat, veți plăti din banii bucureștenilor. Am făcut un lucru acoperit legal. Nu am fost informat că vreun procuror îmi cercetează activitatea, niciodată nu am fost acuzat.
N Dan: Nu cred că la acest nivel cineva poate să afirme că albul e negru și negrul e alb. Am spus că ați semnat acte ilegale, am aici două hotărâri judecătorești.
C Antonescu: Arătați-mi contractele.
N Dan: Au fost semnate de subordonați ai dvs.
C Antonescu: Ați fost manipulat.
N Dan: Dl Antonescu a scos din domeniul public 34 de hectare de baze sportive, pe două instanța a decis că s-a încălcat legea. Responsabilitatea BTT aparținea Ministerului Tineretului și Sportului, Crin Antonescu era ministru. Șeful de atunci al BTT a fost condamnat la închisoare.
C Antonescu: E jenant. Nicușor Dan ori e manipulat, ori e calomniator.
Despre Ilie Bolojan - premier
ACTUALIZARE 20:58 E Lasconi: „Eu am spus că voi la lucra cu Ilie Bolojan ca premier. S-ar putea ca după prezidențiale să ne crească taxele și e prea mult. Cred că pot să găsesc înțelegere la partidele proeuropene.”
C Antonescu: „Sunt fani ai lui Bolojan, dar asta e hărțuială. Problema e că dl Bolojan mă prefera pe mine.”
N. Dan: „Cu deficitul și inflația pe care românii le au, asta nu e stabilitate. Sunt o persoană care poate lucra cu oricine, am făcut-o și la primărie. PNL să se alăture partidelor de dreapta, să iasă din relația toxică alături de PSD.”
N Dan: „Domnule Antonescu, nu mă așteptam să preluați retorica rechinilor imobiliari”.
Antonescu: „Nu voi genera dosare politice”
ACTUALIZARE 20:50 Crin Antonescu: „Nu voi genera dosare politice”.
E Lasconi: „E ciudat că după ce au dansat împreună în horă, jignesc oameni care au ieșit în stradă. Sunteți înconjurați de penali.”
C Antonescu: „Dna Lasconi iese foarte des în stradă. Dacă suntem la emisiunea «Iartă-mă», mă retrag. Ce a fost cu USL-ul, vă explic. Nu sunt înconjurat de niciun penal”.
Nicușor Dan: „Matei Păun nu este șeful meu de campanie”
ACTUALIZARE 20:47 Nicușor Dan, despre relația cu Matei Păun: „Apreciez tenacitatea, repetiția pe subiect. Dl Matei Păun nu este șeful meu de campanie, nu este finanțatorul campaniei. Îi reproșați că a avut trei opinii în ultimii 10 ani. Nu sunt opiniile mele. Evident că îi răspund la telefon unui om cu care am colaborat”.
Lasconi: „Partidul nu m-a abandonat”
ACTUALIZARE 20:45 Elena Lasconi spune că USR nu a abandonat-o, pentru că „partidul nu înseamnă 16 puciști”.
Despre menținerea premierului Ciolacu
ACTUALIZARE 20:40 Jurnalistul Florin Negruțiu: „Îl veți mai păstra pe Marcel Ciolacu premier?”
Crin Antonescu: „Suntem într-o situație economică grea, cu inflație mare, deficit cel mai mare din Europa. Cine vă spună că, devenit președinte, îl menține sau demite pe M Ciolacu, vă minte. Dacă devin președinte, mă voi așeza la masă cu guvernul care e în funcție și vom discuta”.
Nicușor Dan: „În prima zi la primăria capitalei am fost într-o situație identică. Dacă voi fi ales președinte, primul lucru voi discuta despre situația economică. Dacă românii votează N Dan, înseamnă că nu mai au încredere în actualul sistem. M Ciolacu trebuie să facă gestul de onoare”.
Elena Lasconi: „Marcel Ciolacu n-o să mai fie premierul României cu mine președinte. E o telenovelă electorală, pare că noi căndidăm pentru altă țară.”
Întrebări pentru contracandidați
ACTUALIZARE 20:31 Elena Lasconi: „Dle Antonescu, revin la 20212. Dvs, Ponta, Dragnea sunteți cei cărora ar trebui să le mulțumesc că am ieșit în stradă. Cum puteți garanta că veți proteja statul de drept?”
Crin Antonescu: „În 2012 s-a întâmplat următorul lucru: în copnformitate cu un articol din Constituție s-a produs o suspendare a președintelui T Băsescu. S-a procedat la un referendum. T Băsescu și-a reluat funcția. Nu s-a întâmplat absolut nicio încălare a statului de drept”.
E Lasconi: „Mi-ar fi rușine să candidez în locul dvs”.
C Antonescu: „Care sunt încălcările statului de drept?”
E Lasconi pt Nicușor Dan: „Nu te scot la tablă, stai liniștit. Când te-ai milogit de PSD și PNL să te pună candidat, erai oportunist?”
N Dan: „Pe 25 noiembrie am scris pe Fb să vă voteze lumea. Dincolo de umorile fiecăruia, cred că trebuie să ne uităm la poporul român, ce dorește poporul român.”
E Lasconi: „Nicușor, tu ai fi candidatul care ai trece de orice detector de minciuni.”
Despre planurile de pace pentru Ucraina
ACTUALIZARE 20:23 Nicușor Dan: „E foarte important ca statele europene să nu premieze agresorul. Una e să ai Ucraina vecin, alta e să ai Rusia vecin”.
Elena Lasconi: „Dacă aș fi președintele Ucrainei, nu aș ceda un centimetru de pământ. Despre pace trebuie să vorbească doar ucrainenii”.
Crin Antonescu: „Trei interese majore. Granița rusă, cât mai departe de granița României. Să existe o păstrare a respectării dreptului internațional. E un moment în care se verifică opțiuni. Suntem în interiorul UE.”
Despre anularea alegerilor
ACTUALIZARE 20:15 Întrebat despre momentul anulării alegerilor de anul trecut, Crin Antonescu a spus că dacă va ieși președinte, un astfel de moment nu se va mai repeta.
„Am să spun limpede că a fost un moment critic in democrația românească, un moment traumatic, sau pierdut 9 milioane de voturi. Mergem mai departe. În mandatul meu de președinte așa ceva nu se vaîntâmpla. Cât despre cei care lipsesc – «10 negri mititei». Sunt alegerile dumnealor.”
Nicusor Dan: „Anularea alegerilor a dovedit slăbiciunea statului român. Instituțiile nu au prevenit acest lucru. Încă nu avem o explicație concretă a fenomenului. Știm că un candidat a declarat cheltuieli zero și știm că a fost o plată de cel puțin un milion de euro. A avut o campanie sofisticată. Au fost și niște chestiuni tehnice, a existat o tehnologie care a manipulat”.
Elena Lasconi a numit anularea alegerilor o „decizie nedemocratică”.
„Nu am văzut nicio dovadă”, a mai spus ea.
Simion a plecat de la dezbatere
ACTUALIZARE 20:10 George Simion a plecat de la dezbatare, spunând că „nu poate gira” anularea alegerilor din noiembrie anul trecut.
El a mai spus că în această săptămână va face campanie electorală în țară.
A început dezbaterea
ACTUALIZARE 20:02 A început dezbaterea candidaților.
Crin Antonescu și-a prezentat echipa de susținători, din care face parte și soția sa.
Nicușor Dan și-a prezentat și el susținătorii.
Elena Lasconi spune că susținătorii ei sunt „oameni simpli”, care au aceleași principii ca ea.
George Simion îi oferă un buchet de flori Elenei Lasconi: „Este singura care chiar a fost votată de români, trebuia să meargă la confruntarea finală cu Călin Georgescu”.
Apoi, Simion a plecat din studio, spunând că va face campanie electorală în țarp.
Ordinea în care candidații vor răspunde întrebărilor
ACTUALIZARE 19:45 A fost stabilită ordinea în care candidații vor răspunde întrebărilor. Crin Antonescu va răspunde primul, urmat de Nicușor Dan și Elena Lasconi. George Simion va răspunde ultimul.
A sosit Nicușor Dan, alături de soția sa
ACTUALIZARE 19:25 „E normal să am emoții, da. E o oportunitate, despre asta a fost campania asta, despre cineva care a reușit la București și alți oameni care eu eșuat pentru România. Tactica lor a fost să spună minciuni despre mine și acum am ocazia să le răspund”, a declarat Nicușor Dan.
„A fost un gest de responsbilitate față de ce poate oferi clasa politică acum. Era nevoie de candidatura mea , mai spune el.
George Simion: „Nu am deloc emoții”
ACTUALIZARE 19:20 George Simion a ajuns la Palatul Cotroceni alături de soția sa.
„Nu am deloc emoții. (n.r. Palatul Cotroceni) e un loc care ar trebui să fie în slujba românilor și nu a fost până acum. Participăm la un simulacru, alegerile au fost anul trecut”, a declarat George Simion.
„Ne temem doar de Dumenzeu, iar uneltirile celor care vor să repete anularea alegerilor și să atace democrația nu prea ne îngrijorează”, a mai spus el.
A sosit Crin Antonescu
ACTUALIZARE 19:11 Crin Antonescu a ajuns la Palatul Cotroceni alături de soția sa, Adina Vălean.
„Mă bucur să fiu aici. Fiecare avem niște idei de ani de zile și un program. Am venit să-l prezint”, a spus Crin Antonescu, cu câteva minute înainte de dezbatere.
„Sunt pregătit să răspund la toate întrebările”, adaugă el.
Elena Lasconi, primul candidat primit la Cotroceni
ACTUALIZARE 19:06 „Tot timpul am emoții când sunt în fața românilor. Am venit pregătită. au trezit ursoaica din mine după ce au anulat alegerile. Sunt pregătită să mă lupt cu sistemul”, a declarat Elena Lasconi.
„Sunt singurul candidat care va face lumină în privința anulării alegerilor”, a mai spus ea.
Toți susținătorii candidaților au ajuns la Cotroceni
Au fost primiți și susținătorii lui Nicușor Dan
ACTUALIZARE 18:30: Eugen Tomac a declarat că Nicușor Dan „e cel mai bun lider politic, capabil să ajute România să depășească toate provocările”.
Au sosit susținătorii lui Crin Antonescu
ACTUALIZARE 18:24 Susținătorii lui Crin Antonescu sunt primiți la Palatul Cotroceni.
Olguța Vasilescu a declarat despre candidatul coaliției: „E singurul liberal pentru care fac campanie cu toată inima”.
Ce spune șefa POT, întrebată de ce lipsește Călin Georgescu
ACTUALIZARE 18:18 Pentru George Simion au ajuns la Palatul Cotroceni Mugur Mihăescu și președinta POT Anamaria Gavrilă.
Întrebată de ce nu e prezent Călin Georgescu pentru a-l susține pe George Simion, șefa POT a declarat: „Vă asigurăm că este cu tot sufletul și intenția implicat”, a spus șefa POT.
Susținătorii Elenei Lasconi, primiți la Palatul Cotroceni
ACTUALIZARE 17:34 Au sosit câțiva dintre susținătorii Elenei Lasconi. Printre aceștia se află și senatoarea USR Simona Spătaru.
„A reușit ca primar și cred că va reuși și ca președinte de țară”, a declarat ea, despre șefa USR.
Jurnalistul Florin Negruțiu: „Dezbaterile spun foarte mult despre felul în care va arăta președintele”
ACTUALIZARE 15.30: Jurnalistul Digi24, Florin Negruțiu, a declarat, în direct de la Palatul Cotroceni, că „dezbaterile spun foarte mult despre felul în care va arăta președintele”, amintind că în urmă cu zece ani „nu exista dezbatere în turul doi” al alegerilor prezidențiale.
Negruțiu a subliniat că votul acordă președintelui „o foarte mare putere simbolică” și că este important ca liderul ales „să nu-și dorească neapărat puterea”, pentru că „puterea poate să-ți ia foarte rapid mințile”.
În privința campaniei electorale, Negruțiu spune că a remarcat că au fost foarte multe „clipuri pe TikTok”, precizând: „Aș fi vrut să văd ce plan au prezidențiabilii pentru România”.
El a avertizat că problemele economice vor fi primele care „ne vor exploda în față a doua zi după alegeri”.
De ce nu participă la dezbatere toți cei 11 candidați la prezidențiale
ACTUALIZARE 14.30: Digi24 a ales să invite doar principalii candidați la alegerile prezidențiale la dezbaterea de la Palatul Cotroceni, deoarece aceasta nu se poate întinde pe o durată nelimitată de timp, iar confruntarea risca să fie diluată dacă ar fi fost prezenți prea mulți candidați.
Dezbaterea va aborda numeroase teme, oferindu-le candidaților cu cele mai mari șanse de a ajunge la Cotroceni posibilitatea de a răspunde pe larg la întrebări.
În doar câteva ore, principalii candidați care au acceptat invitația vor sta față în față și vor răspunde întrebărilor jurnaliștilor și ale analiștilor
Cum arată zona în care candidații vor sta la pupitre pentru a răspunde la întrebări
ACTUALIZARE 13.43: Candidații la prezidențiale care participă la dezbaterea de la Palatul Cotroceni vor sta la pupitre, de unde vor răspunde întrebărilor. Locul destinat candidatului independent Victor Ponta va rămâne gol.
În Sala Unirii este amplasată o urnă cu un bol, din care vor fi extrase numerele ce vor stabili ordinea în care vor vorbi candidații la prezidențiale.
Tot în Sala Unirii vor exista și zone special amenajate pentru susținătorii candidaților.
Unde va avea loc prima interacțiune dintre candidați
ACTUALIZARE 12.50: În Holul de Onoare de la Palatul Cotroceni va avea loc prima interacțiune din cadrul dezbaterii. Candidații la prezidențiale vor discuta aici despre așteptări, emoții și susținători.
Urmează ca mai apoi aceștia să fie conduși în Sala Unirii, unde va începe dezbaterea, la ora 20:00.
Candidații vor fi însoțiți de susținători la dezbaterea de la Palatul Cotroceni
ACTUALIZARE 12.30: De la ora 18:00 vor sosi toți invitații și susținătorii candidaților la prezidențiale la Sala Unirii din Palatul Cotroceni. Va fi interesant de văzut cine sunt aceștia și cum se vor împărți între partide, în special în cazul USR: cum se vor distribui susținătorii între Elena Lasconi și Nicușor Dan și în spatele cui vor sta membrii de partid.
Un alt aspect interesant de urmărit este prezența liderilor marcanți din țară sau de la București care vor susține candidații care aspiră la Palatul Cotroceni.
Vor fi întrebări din toate domeniile relevante pentru atribuțiile președintelui, inclusiv în domeniul extern, probleme interne și economice.
Liliana Ruse, despre anunțul lui Victor Ponta: „Nu a dat de înțeles în niciun moment că ar putea să nu participe”
ACTUALIZARE 11.50: Jurnalista Digi24 Liliana Ruse a declarat, despre anunțul lui Victor Ponta privind retragerea sa de la dezbatere, că Digi24 a fost în negocieri și în discuții permanente cu echipa lui de campanie, iar Ponta „nu a dat de înțeles în niciun moment că ar putea să nu participe”.
Liliana Ruse, care va modera dezbaterea alături de jurnalistul Digi24 Cosmin Prelipceanu, a explicat că în cadrul acestei confruntări, candidații la prezidențiale „dau socoteală pentru opiniile, programele și strategiile lor politice”. Ea a adăugat că absența lui Ponta de la dezbatere „poate ridica întrebări” cu privire la angajamentele sale față de electorat și ar putea sugera „lipsa curajului” și determinării de „a-și respecta angajamentele”.
Ruse a mai spus că nu au existat semnale că Ponta nu ar putea să vină la dezbatere: „Am aflat cu toții din postarea pe care a făcut-o pe rețelele sociale”, a declarat ea.
Ce șanse sunt să mai asistăm la o retragere a unui candidat în timpul dezbaterii
ACTUALIZARE 11:10: Printre cele mai importante teme care vor fi abordate în dezbaterea prezidențială de la Palatul Cotroceni se află politica externă, care ține de atribuția președintelui. În cadrul dezbaterii se va cristaliza viziunea candidaților la prezidențiale și unde văd ei România pe tabla de șah.
La ultima dezbatere prezidențială organizată de Digi 24 în noiembrie, Ludovic Orban s-a retras în favoarea Elenei Lasconi. În ceea ce privește o posibilă retragere în direct la dezbaterea de la Palatul Cotroceni, aceasta este posibilă. Cu toate acestea, după modul în care s-a desfășurat campania electorală este puțin probabilă o retragere.
Totuși, nu este exclus să se întâmple, iar în acest scenariu contribuie sondajele realizate, deoarece ele sunt foarte relevante și pot trage niște semnale pe care candidații le pot lua în calcul.
Victor Ponta se retrage de la dezbaterea Digi 24
ACTUALIZARE 10.19 Candidatul independent Victor Ponta a anunțat pe rețeaua socială Facebook ca nu va mai participa la dezbaterea organizată astăzi de Digi24 la Palatul Cotroceni.
Victor Ponta a declarat de mai multe ori, în ieșirile sale publice, că nu va lipsi de la nicio dezbatere și că va participa în orice format, alături de orice candidat. Luni însă, candidatul independent la prezidențiale a anunțat că nu își dorește să participe la o dezbatere la care nu sunt invitați toți candidații.
Această decizie ar putea marca o schimbare de ultim moment în strategia sa de campanie. Victor Ponta ar putea încerca să evite o confruntare directă cu principalii săi contracandidați.
Inițial, candidatul independent acceptase participarea la această dezbatere și, împreună cu echipa sa de campanie, fusese de acord cu formatul propus. El nu a formulat nicio condiție specială pentru participare.
În urmă cu câteva zile, Ponta a transmis către Digi24 o listă cu susținătorii săi care urmau să fie prezenți în sală la dezbaterea de la Palatul Cotroceni.
Cât de mult poate influența o dezbatere opțiunile alegătorilor. Explicațiile lui Remus Ștefureac
ACTUALIZARE 09.50: Sociologul Remus Ștefureac a vorbit în direct la Digi24 despre dezbaterea prezidențială de la Palatul Cotroceni. El a declarat că „dezbaterile vor fi semnificativ mai importante decât în 2024, poate mai mult ca oricând, dintr-un motiv foarte simplu: după toate estimările pe care le-am văzut, sunt diferențe foarte mici, cel puțin între candidații care ocupă în acest moment locurile 2, 3 sau 4, deci pentru unul dintre locurile din finală”.
Ștefureac a mai spus că „orice ocazie pentru acești candidați de a se confrunta, de a-și promova mesajele și de a interacționa este foarte importantă și se poate dovedi decisivă în economia finală a acestei campanii electorale”.
Sociologul a subliniat că dezbaterea este esențială „în acest context în care diferențele dintre candidați sunt foarte mici”.
El a adăugat: „În mod cert, această dezbatere va da tonul. (...) Am mai avut, cel puțin în istoria tinerei noastre democrații, momente în care dezbaterile s-au dovedit decisive pentru alegerea președintelui”. Ștefureac a mai precizat că „vom avea și dezbaterea din turul doi (...), care va fi, într-adevăr, cu adevărat decisivă pentru numele viitorului președinte”.
„Această dezbatere va da în mod cert tonul acestei săptămâni de campanie, într-un context în care cel puțin trei candidați au șanse aproape egale pentru a accede în turul doi, alături de un al patrulea candidat care este deja aproape calificat”, a declarat el.
Sociologul a mai precizat că alegătorii încă nehotărâți își pot forma o opinie și în funcție de dezbaterea pe care o vor vedea în această seară. De asemenea, el a subliniat că, în opinia sa, dezbaterea este „benefică pentru democrație”.
Cele mai importante momente din istoria Palatului Cotroceni
ACTUALIZARE 09:30: Au trecut aproape 350 de ani de când Șerban Cantacuzino a decis să pună bazele unei mănăstiri, dar și ale unui palat grandios pentru acea vreme. Au fost construite chilii, care au devenit spații ce servesc astăzi Administrației Prezidențiale.
De-a lungul anilor s-au scris multe pagini de istorie aici: fie că vorbim despre Alexandru Ioan Cuza, Prințul Ferdinand sau Carol I, toți au poposit la Palatul Cotroceni. Ulterior, locul a fost preluat de comuniști, iar clădirile au fost reconstruite, ajungând la forma pe care o vedem astăzi.
Aici au fost semnate multe tratate importante pentru România. În 1918, țara noastră a semnat cu Puterile Centrale Pacea de la București.
În prezent, Palatul Cotroceni găzduiește Administrația Prezidențială.
ACTUALIZARE 09:00: Sala Unirii din Palatul Cotroceni, locul din care, de obicei, președinții adresează mesaje națiunii, se transformă doar pentru câteva ore în studio de televiziune. Aici se fac ultimele pregătiri și ultimele repetiții pentru dezbaterea prezidențială de la ora 20:00.
Reporterii Digi24 sunt pregătiți să fie gazdele primei dezbateri din această campanie electorală, pe care o vor și modera.
Știrea inițială: Crin Antonescu, Nicușor Dan, Victor Ponta, Elena Lasconi și George Simion sunt prezidențiabilii care intră în arena celei mai așteptate dezbateri a anului și îi veți vedea în confruntări directe, unul la unul, un foc încrucișat pe cele mai sensibile teme. Candidații vor răspunde și la întrebări pe teme de politică externă, finanțe și politică internă, dar vor primi întrebări și de la cei 20 de jurnaliști și analiști prezenți în sală.
Reporterii Digi24 vor transmite pe parcursul întregii zile informații despre pregătirile pentru marea dezbatere dinaintea alegerilor prezidențiale. În acest articol veți găsi imagini, dar și informații din culise, iar începând cu ora 20.00 puteți urmări în format livetext dezbaterea electorală de la Palatul Cotroceni.

Cum va arăta buletinul de vot
Campania electorală pentru alegerea președintelui României a început la 4 aprilie. Pentru scrutinul din 4 mai, buletinul de vot conține 11 candidați, dintre care patru independenți.
Când se încheie campania electorală și când începe votul în străinătate
Prima zi a votării în străinătate este 2 mai 2025:
2 mai 2025, ora 7:00 (ora locală) - începerea votării în străinătate - ora 21:00 (ora locală) încheierea votării în străinătate.
3 mai 2025, ora 7:00 - Încheierea campaniei electorale
A doua zi a votării în străinătate: 3 mai 2025, ora 7:00 (ora locală) - ora 21:00 încheierea votării în străinătate.
A treia zi a votării în străinătate: 4 mai 2025, ora 7:00 (ora locală) - 4 mai 2025, ora 21:00 (ora locală sau ora locală a României, după caz) - încheierea votării în străinătate
4 mai 2025, ora 7:00 - începerea votării în România
4 mai 2025, ora 7:00, începerea votării în România - 4 mai 2025, ora 21:00 - încheierea votării în țară.
Numărătoarea voturilor
În termen de cel mult 24 de ore de la încheierea votării: 5 mai 2025, ora 21:00 - Numărarea voturilor și încheierea proceselor verbale în secțiile de vot.
- În termen de cel mult 24 de ore de la primirea proceselor-verbale privind rezultatele votului prin corespondență: 6 mai 2025 - Predarea către Biroul Electoral Central a unui exemplar original al proceselor-verbale privind rezultatele votului prin corespondență;
- Trimiterea câte unui exemplar al fiecărui procesverbal întocmit de birourile electorale ale secțiilor de votare la tribunalul în a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea.
- În termen de cel mult 3 zile de la încheierea votării, cel mai târziu la data de: 6 mai 2025, ora 24:00 - Formularea de cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală
În termen de 24 de ore de la înregistrarea ultimului dosar: 8 mai 2025, după primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală - Validarea alegerilor și publicarea rezultatului acestora în mass-media și în Monitorul Oficial al României, Partea I, de către Curtea Constituțională a României.
În situația organizării unui al doilea tur de scrutin pentru prezidențiale 2025
Cel mai târziu la data de: 9 mai 2025 - Aducerea la cunoștință publică a prenumelui și numelui celor doi candidați care vor participa la al doilea tur de scrutin, care va fi organziat pe 18 mai.
9 mai 2025 - Începerea campaniei electorale pentru al doilea tur de scrutin
- Prima zi a votării în străinătate: 16 mai 2025, ora 7:00 (ora locală) - 16 mai 2025, ora 21:00 (ora locală) - încheierea votării în străinătate
În preziua celui de-al doilea tur de scrutin: 17 mai 2025, ora 7:00 - încheierea campaniei electorale
- A doua zi a votării în străinătate: 17 mai 2025, ora 7:00 (ora locală) - 17 mai 2025, ora 21:00 (ora locală) - încheierea votării în străinătate
- A treia zi a votării în străinătate: 18 mai 2025, ora 7:00 (ora locală) - 18 mai 2025, ora 21:00 (ora locală sau ora locală a României, după caz) - Încheierea votării în străinătate
18 mai 2025, ora 7:00 - Începerea votării în România - 18 mai 2025, ora 21:00 - încheierea votării în țară
- În termen de cel mult 24 de ore de la încheierea votării: 19 mai 2025, ora 21:00 - Numărarea voturilor și încheierea proceselor verbale
- În termen de cel mult 3 zile de la încheierea votării, cel mai târziu la data de 20 mai 2025, ora 24:00 - Formularea de cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală
- În termen de cel mult 24 de ore de la primirea proceselor-verbale privind rezultatele votului prin corespondență 21 mai 2025 - Publicarea pe site-ul Biroului Electoral Central a proceselor-verbale privind rezultatele votului prin corespondență
În termen de 24 de ore de la înregistrarea ultimului dosar: 22 mai 2025 - Înaintarea către Curtea Constituțională a României a procesului-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale
22 MAI 2025 - După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală - Validarea alegerilor și publicarea rezultatului acestora în mass-media și în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Editor : C.S.
- Etichete:
- victor ponta
- crin antonescu
- palatul cotroceni
- nicusor dan
- george simion
- elena lasconi
- alegeri 2025
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News