Comisia Europeană amendează producătorii și asociațiile din industria auto pentru o înțelegere de tip cartel în domeniul reciclării

Comisia Europeană (CE) nu iartă practicile anticoncurențiale și a amendat cu 458 milioane de euro un număr de 15 producători auto, și inclusiv Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), pentru că s-au angajat într-o înțelegere de tip cartel pe domeniul reciclării vehiculelor scoase din uz.
Reciclarea rablelor are loc atunci când maşinile sunt demontate şi procesate pentru reciclare şi eliminare, deoarece nu mai sunt adecvate pentru utilizare. Operaţiunile de tip cartel s-au desfăşurat în perioada mai 2002 - septembrie 2017, timp în care producătorii auto şi ACEA au organizat întâlniri şi au stabilit contacte între firme.
Potrivit CE, producătorii auto au convenit să nu concureze între ei în privinţa publicării datelor privind gradul de reciclare al maşinilor şi au convenit să păstreze tăcerea în privinţa cantităţii de materiale reciclate folosite în maşinile noi. De asemenea, au fost de acord să nu plătească firmele care demontau maşinile pentru procesarea vehiculelor scoase din uz.
Legislaţia UE solicită producătorilor auto să suporte costurile reciclării vehiculelor scoase din uz dacă este necesar.
Cele mai mari amenzi au fost aplicate:
- Volkswagen (127,69 milioane de euro),
- Renault-Nissan (81,46 milioane de euro),
- Stellantis (74,93 milioane de euro) şi
- Ford (41,46 milioane de euro).
Alţi membri ai cartelului care au fost penalizaţi includ Toyota, Mitsubishi, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Mazda, GM, Suzuki şi Volvo.
Amenda Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile s-a situat la 500.000 euro.
Mercedes-Benz, care de asemenea a participat, nu a primit amendă deoarece a dezvăluit cartelul oficialilor CE. Toţi producătorii auto şi-au recunoscut greşelile, în schimbul unei reduceri de 10% a amenzilor lor.