Live

Video Egalitatea de gen în politica din România. De ce are Guvernul Bolojan doar două femei ministru: explicații de la PNL, PSD și UDMR

Data actualizării: Data publicării:
Guvernul Bolojan la depunerea jurământului la Cotroceni. Inquam Photos / Octav Ganea

Lipsa reprezentării femeilor în Guvern devine vizibilă cu fiecare nou Executiv. Guvernul Bolojan are doar două femei, însă nu e chiar o noutate, ci aparent o normalitate. Argumentele aduse de liderii partidelor că n-ar exista suficiente femei sau că acestea nu au experiența necesară nu stau în picioare, spune un specialist în egalitatea de gen. Pe de altă parte, legea cotelor, cea care ar trebui să impună în politică o reprezentare echilibrată între femei și bărbați, e blocată de ani de zile în Parlament.

Oana Țoiu și Diana Buzoianu, de la Externe, respectiv Mediu, sunt singurele femei care au prins loc în Executivul lui Ilie Bolojan, din cele 19 posturi disponibile, dacă adăugăm și vicepremierii fără minister.

În schimb, din partea PSD, PNL și UDMR nu a existat nicio propunere.

PNL trebuie să încurajeze ca oamenii performanți, femei sau bărbați, să fie susținuți, să li se creeze culoare. Am încercat să propunem oameni competenți”, a răspuns premierul Ilie Bolojan, când i-a fost atrasă atenția, într-o conferință de presă, că partidul pe care îl conduce nu a propus nicio femeie în Executiv.

„A fost, așa cum v-am spus, un vot secret. Sper ca data viitoare, mai multe colege de-ale noastre, în primul rând, să se înscrie la această competiție internă, fiindcă n-am de gând, atât timp cât voi conduce PSD, să aplic altă metodă decât aceasta de a face competiție internă”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD.

Specialiștii în egalitate de gen arată că, mai ales în partidele mari, problema nu ar fi a numărului de femei cu expertiză, ci mai degrabă a lipsei de promovare în funcțiile publice.

PNL, PSD au femei în politică, femei care au făcut carieră în politică, femei cu care societatea civilă a colaborat. Deci, argumentul că nu avem femei este un argument pe care ei nici nu ar trebui măcar să-l rostească public. Este problema partidelor mainstream, pentru că nu știu să atragă femei și nu știu să promoveze femei în funcții publice”, a spus Simona Voicescu, de la Asociația Necuvinte.

Pe de altă parte, argumentele aduse de PSD și PNL sunt folosite și de partide mai mici, precum UDMR.

Întrebat de ce de fiecare dată când se pune un guvern nou se discută despre slaba reprezentare a femeilor, Kelemen Hunor a răspuns: „ Discutăm fiindcă sunt foarte puține propuneri, de aceea. Sunt fel de fel de variante, dar da, aveți dreptate, este subreprezentare, trebuie schimbată.”

Problema stă inclusiv la baza de selecție, mai spun specialiștii. O lege a cotelor de gen care să aducă o promovare egală în politică a femeilor și a bărbaților este amânată din 2022. Franța, Belgia, Italia și Spania sunt doar câteva dintre statele în care există de ani de zile legislații de reprezentare echilibrată.

Prezența femeilor în politică nu este promovarea femeilor cu orice chip. Este vorba despre reprezentare democratică. Noi reprezentăm 51% din populația României și, de altfel, 51% din populația planetei. Avem nevoie de reprezentare la nivelul tuturor categoriilor de instituții”, a subliniat Simona Voicescu.

În ultimii 5 ani, Executivul în care și-au găsit loc cele mai multe femei a fost Guvernul „Ciolacu 1” din care făceau parte doar PSD și PNL. Acesta a început cu cinci ministere și a încheiat cu șase. La polul opus, în Guvernul Cîțu a fost doar o femeie.

Editor : Ș.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ilie Bolojan, despre sporurile din patru ministere: „Un funcţionar de execuţie avea 13.400 de lei net, mai mult decât un ministru”

Discuție la nivel înalt București-Kiev. Ilie Bolojan a vorbit cu Denis Șmihal: minoritatea română din Ucraina, printre temele abordate

Ilie Bolojan: Toate companiile de stat vor fi auditate. Cele care au pierdere de ani de zile, trebuie pur și simplu închise

Ilie Bolojan: „Vârsta medie de pensionare la judecători e de 48 de ani, iar pensia medie 5.000 de euro. E anormal, vom corecta”

Partenerii noștri

OSZAR »