De ce a fost condamnat Darius Vâlcov la 8 ani închisoare. Motivarea, publicată după un an
Motivarea condamnării lui Darius Vâlcov, așteptată de un an, a fost finalizată în urmă cu două zile, iar Înalta Curte expune argumentele pe baza cărora judecătorii de la instanța supremă - completul de trei judecători - a decis în primă instanță condamnarea la opt ani de închisoare pentru corupție a celui care în momentul comiterii faptelor era primar al orașului Slatina, iar în prezent este consilier al premierului Viorica Dăncilă. Mai exact, este vorba despre dosarul rămas celebru pentru detaliul tablourilor ascunse în cimitir.
De ce a ales Darius Vâlcov să se predea în Napoli
Darius Vâlcov a fost localizat în Milano
Sorin Grindeanu, primele declarații din poziția de președinte interimar PSD: „Colegii mi-au dat un mandat deschis”
Gigi Becali critică decizia lui George Simion de a face contestație după alegeri. „L-am sfătuit să fie demn”
Pe cine propune Nicușor Dan să conducă Primăria Capitalei până la noile alegeri din București
Frații Tate vor fi extrădați în Marea Britanie, după ce vor fi judecați în România
Ionuț Pucheanu, despre posibilul înlocuitor al lui Marcel Ciolacu la șefia PSD: S-au conturat două opțiuni
Ce spune Alfred Simonis despre posibila preluare a conducerii PSD: „Urmează o perioadă complicată”
Mugur Isrărescu anunță că vin scumpiri: „Nu va fi ușor. Problema este finanțarea deficitului bugetar”
Motivarea are 325 de pagini și probabil aceasta este și justificarea întârzierii cu care a fost făcut publică. Completul de trei judecători a lucrat un an și două săptămâni la redactarea sa.
În document sunt elaborate acuzațiile aduse celor cinci inculpați din dosar, printre care Darius Vâlcov, la data comiterii faptelor primar de Slatina, dar și succesorul său în funcție, Sorin Minel Prina.
Omul de afaceri Theodor Berna a fost cel care l-a denunțat.
Din document reiese că Darius Vâlcov a cerut să fie supus testului cu detectorul de minciuni și chiar a sugerat întrebarea, doar că testul poligraf a arătat că a mințit în momentul în care a fost întrebat dacă a primit de la omul de afaceri Theodor Berna suma de 6 milioane de lei. Inițial, Vâlcov ar fi cerut 15 milioane de lei, adică un comision de 20 la sută din valoarea unor contracte pe care a promis că i le va atribui acestuia - în principal, lucrări de canalizare pe care firma omului de afaceri urma să le execute pe durata a trei-patru ani. De asemenea, i-ar fi promis acestuia că va interveni inclusiv la instituția care rezolvă contestațiile în cazul licitațiilor, dar și la magistrații Curții de Apel care ar putea fi sesizați cu astfel de contestații, astfel încât Theodor Berna să pună mâna pe acelea contracte.
Din același document mai aflăm că Lavinia Șandru, fosta sa soție, a mințit în momentul în care a dat declarații despre justificarea bunurilor găsite la percheziții: tablouri și mai multe lingouri de aur, dar și suma de 800.000 de euro. Aceasta a afirmat că suma de bani ar fi provenit din daruri de botez, ceea ce nu s-a confirmat.
La 3 februarie 2018, Darius Vâlcov a fost condamnat la opt ani închisoare cu executare de completul de trei judecători al instanței supreme. Odată publicată motivarea, consilierul premierului urmează să decidă dacă va contesta sentința, ceea ce probabil va face, urmând să fie judecat de un complet de cinci judecători al Înaltei Curți.
Darius Vâlcov a deturnat prestigiul funcției publice pe care o deținea, au apreciat judecătorii în motivare.
În document se consemnează că Darius Vâlcov s-a plâns judecătorilor de condițiile de detenție, inclusiv din arestul Poliției Capitalei, unde ar fi stat într-o încăpere de 2 pe 3 metri cu alți șapte arestați. Avea patul de sus, nu avea oxigen și acesta a fost motivul pentru care a decis să-și recunoască o parte dintre fapte.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News