Video&Foto Alegeri prezidențiale 2025, turul I. Digi24.ro a relatat în timp real desfășurarea scrutinului. Cele mai importante evenimente
Duminică, 4 mai, au avut loc alegerile prezidențiale 2025, turul I, iar primele rezultate ale exit-poll-urilor îl dau câștigător pe George Simion, în timp ce lupta pentru locul doi este foarte strânsă între Crin Antonescu și Nicușor Dan. După închiderea secțiilor de votare, la ora 21:00, va începe numărătoarea voturilor. Digi24.ro a relatat în timp real desfășurarea scrutinului electoral de astăzi și va prezenta primele rezultate oficiale.
Prezența la vot 19:00
ACTUALIZARE 19:00 Peste 8,4 milioane de români au votat la secțiile din țară. Dintre aceștia, 5,1 milioane sunt din mediul urban, iar 3,3 milioane din mediul rural.
În țară, prezența la vot a depășit 47% (aproape 18 milioane de alegători înscriși pe listele permanente).
Estimări ale rezultatelor votului de duminică, până la ora 16:00
ACTUALIZARE 18:20 Surse politice afirmă că distanța dintre candidatul de pe locul doi și cel de pe locul trei s-a mărit la aproximativ 5 procente. Candidatul de pe locul unu s-a distanțat și el, are cu 8% mai multe voturi decât urmăritorul său de pe locul doi.
Cel clasat pe locul patru a rămas cu 6% în urma competitorului de pe locul trei.
Menționăm că estimările au la bază date strânse până la ora 16:00 și nu e luat în calcul votul din diaspora. Vă reamintim că ele nu sunt exit-poll-uri, ci date furnizate de surse din echipele de campanie ale unor candidați.
Prezența la vot 18:00
ACTUALIZARE 18:00 Peste 7,7 milioane de români au votat la secțiile din țară. Dintre aceștia, 4,7 milioane sunt din mediul urban, iar 3 milioane din mediul rural.
În țară, prezența la vot a depășit 43% (aproape 18 milioane de alegători înscriși pe listele permanente).
Precizări BEC: Alegătorii cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti pot vota doar în sectorul unde au adresa
ACTUALIZARE 17:31 Biroul Electoral Central face precizări, după ce candidatul Sebastian Popescu a afirmat că a fost împiedicat să voteze la o secţie de votare amenajată la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, unde ar fi votat la alegerile prezidenţiale anterioare.
BEC transmite că exercitarea dreptului de vot se realizează în conformitate cu dispoziţiile Deciziei BEC nr. 22D/14.03.2025 privind unele măsuri pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 în condiţii de legalitate, egalitate şi integritate.
„Potrivit art. 1 alin. (2) din Decizia antereferită, «alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al municipiului Bucureşti decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa, dar îşi poate exercita dreptul de vot la orice secţie de votare aflată în alt judeţ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară»”, a adăugat BEC.
Prezența la vot 17:00
ACTUALIZARE 17:00 Peste 7 milioane de români au votat la secțiile din țară. Dintre aceștia, 4,3 milioane sunt din mediul urban, iar 2,7 milioane din mediul rural.
În țară, prezența la vot a depășit 39% (aproape 18 milioane de alegători înscriși pe listele permanente).
Prezența la vot 16:00
ACTUALIZARE 16:00 Peste 6,4 milioane de români au votat la secțiile din țară. Dintre aceștia, 3,9 milioane sunt din mediul urban, iar 2,4 milioane din mediul rural.
În țară, prezența la vot a depășit 35% (aproape 18 milioane de alegători înscriși pe listele permanente).
În 2024, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, prezenţa la vot la ora 16:00 a fost mai mare, de 36,76%.
O prezenţă mai ridicată la vot s-a înregistrat în judeţele:
- Ilfov - 43,77% din totalul alegătorilor înscrişi în liste;
- Argeş - 37,82%;
- Giurgiu - 36,82%;
- Constanţa - 35,94%;
- Cluj - 35,72%.
Participare mai redusă la vot s-a înregistrat în judeţele:
- Vaslui - 22,13% din totalul alegătorilor înscrişi în liste;
- Satu Mare - 23,61%;
- Covasna - 25,26%;
- Harghita - 26,98%.
- Botoşani - 27,22%.
În Bucureşti, prezenţa la vot este de 33,76%, situaţia pe sectoare fiind următoarea:
- Sector 1 - 38,60%;
- Sector 2 - 34,85%;
- Sector 3 - 28,24%;
- Sector 4 - 35,11%;
- Sector 5 - 31,46%;
- Sector 6 - 37,74%.
Estimări ale rezultatelor votului de duminică, ora 14:00
ACTUALIZARE 15:23 Conform surselor politice, s-a ascuțit lupta între candidații clasatți pe locurile doi și trei, aceștia fiind aproape la egalitate (diferența este în marja de eroare).
Candidatul de pe locul unu menține o diferență de 4-6% față de urmăritori. Cel clasat pe locul patru a redus din diferența care îl desparte de locurile doi și trei.
Estimările au la bază date strânse până la ora 14:00. Ele nu sunt exit-poll-uri, ci sunt furnizate de surse din echipele de campanie ale unor candidați.
Victor Ponta a votat
ACTUALIZARE 15:17 Candidatul Victor Ponta anunță că a votat la o secţie din apropierea Mănăstirii „Corbii de Piatră”, spunând că a optat „pentru competenţă, seriozitate, hărnicie şi pentru speranţa că viitorul ne aparţine”.
Ce șanse sunt ca CCR să anuleze iar alegerile, după contestația lui George Simion. Precizările fostului judecător Augustin Zegrean
Gigi Becali l-a vizitat pe George Simion, după ce liderul AUR a pierdut alegerile prezidențiale: „Am venit să consolăm băiatu'!”
Alegeri prezidențiale 2025, turul 2: Străinii care și-au câștigat dreptul de vot în România
Ce a spus Klaus Iohannis, în ziua alegerilor, despre ultimii 10 ani ai României, cât el a fost președinte
Alegeri prezidențiale 2025, turul 2: Tinerii din Republica Moldova care votează pentru România
Emil Boc: Astăzi practic avem un referendum pentru menținerea României în UE sau pentru ieșirea României din UE
George Simion, către polițistul care i-a interzis să facă declarații în secția de vot: „Nu e foarte frumos ce ați făcut”
Ilie Bolojan, la ieșirea din secția de vot: „Destinul țării noastre este în mâinile voastre”
Cristian Diaconescu, despre atacurile Rusiei și încercarea influențării alegerilor de duminică: Sunt periculoase pentru democrație
„Am votat şi am 'pontat' pentru România şi pentru români, cu credinţa că Dumnezeu ne-a dat o ţară şi un popor binecuvântat şi că, şi acum, ne va da puterea să ne alegem conducători buni şi drepţi; cred, de asemenea, că împreună putem să trecem peste criza actuală, protejând drepturile suverane ale românilor la sănătate, educaţie, pensie, salariu, taxe mici, prosperitate şi respect, aici, în România, şi peste tot unde trăiesc concetăţenii noştri! Am votat pentru competenţă, seriozitate, hărnicie şi, mai ales, pentru speranţa că viitorul ne aparţine!”, a scris Ponta, pe Facebook.
Candidatul Sebastian Constantin Popescu a votat
ACTUALIZARE 15:05 Candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian Constantin Popescu, a votat la alegerile prezidențiale, după ce a susținut că nu este lăsat să facă acest lucru la secţia organizată la Rectoratul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti.
„Votul meu de astăzi este pentru o schimbare reală, pentru o evoluţie a ţării, dar, dacă se poate, cu alţi oameni. Pentru că dacă vrem să facem o schimbare, este un nonsens să acordăm votul tot aceloraşi oameni care sunt deja în structurile statului şi în prezent. Aia nu e schimbare”, a declarat Sebastian Popescu.
Prezența la vot 15:00
ACTUALIZARE 15:00 Peste 5,1 milioane de români au votat la secțiile din țară. Dintre aceștia, 2,9 milioane sunt din mediul urban, iar 2,2 milioane din mediul rural.
În țară, prezența la vot a depășit 28% (aproape 18 milioane de alegători înscriși pe listele permanente).
Vezi AICI ce incidente electorale au fost semnalate în țară
Un candidat se plânge că nu este lăsat să voteze
ACTUALIZARE 14:51 Candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian Constantin Popescu, s-a prezentat duminică după-amiază la o secţie de votare organizată la Rectoratul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, dar nu i s-a permis să voteze.
„Încerc acum, ei sunt în şedinţă, am sunat la Biroul Electoral Central şi le-am spus: dacă nu rezolvă, o să mă duc eu peste ei. Să întrerupă şedinţa, pentru că sunt un candidat la funcţia de preşedinte al României căruia îi este interzis, în acest moment, să voteze, să-şi exprime votul, de către nişte oameni care nu ştiu legea”, a declarat Sebastian Popescu.
El a explicat că este a treia oară când candidează la funcţia de preşedinte al României şi de fiecare dată a ales să voteze la una din secţiile organizate la Rectoratul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti.
„Nu este nicio schimbare din punctul meu de vedere, şi în 2019 când am candidat, tot aici am votat, în 2024, v-am spus, la secţia următoare de acolo, iar acum am decis să votez tot aici. Din punctul meu de vedere, nu e nicio schimbare”, a declarat Popescu.
Potrivit legislaţiei electorale în vigoare, la alegerile din 4 mai alegătorul îşi poate exprima dreptul constituţional la una dintre următoarele secţii de votare:
- în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii; alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al municipiului Bucureşti decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa, dar îşi poate exercita dreptul de a alege la orice secţie de votare aflată în alt judeţ.
Județele cu cea mai ridicată și cea mai scăzută prezență
ACTUALIZARE 14:17 Până la ora 13:00 au votat 21,32% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, din care 50,36% femei şi 49,64% bărbaţi; 21,59% în mediul urban, respectiv 20,98% în mediul rural, arată BEC într-un comunicat.
Prezenţa la vot pe grupe de vârstă
4.90% - alegători cu vârsta între 18 - 24 de ani 8.65% - alegători cu vârsta între 25 - 34 de ani
14.06% - alegători cu vârsta între 35 - 44 de ani 39.80% - alegători cu vârsta între 45 - 64 de ani
32.59% - alegători cu vârsta peste 65 de ani
Cea mai ridicată prezență pe judeţe
1. ILFOV - 28.77 % din total alegători înscrişi în liste
2. ARGEŞ - 26.15 %
3. GIURGIU - 25.01 %
4. CONSTANŢA 24.60 %
5. PRAHOVA - 24.51 %
Cea mai scăzută prezență pe judeţe
1. HARGHITA - 17.48 % din total alegători înscrişi în liste
2. BISTRIŢA-NĂSĂUD 17.37 %
3. MARAMUREŞ - 17.31 %
4. COVASNA - 16.55 %
5. VASLUI 15.24 %
Bucureşti
SECTORUL 1 - 24.86 % din total alegători înscrişi în liste
SECTORUL 2 - 22.67 %
SECTORUL 3 - 18.16 %
SECTORUL 4 - 22.78 %
SECTORUL 5 - 20.23 %
SECTORUL 6 - 24.43 %
Prezența la vot 14:00
ACTUALIZARE 14:02 Peste 4,5 milioane de români au votat la secțiile din țară. Diferența de prezență între mediul urban și cel rural a crescut în favoarea urbanului.
În țară, prezența la vot a depășit 25% (aproape 18 milioane de alegători înscrițș pe listele permanente).
Prezența la vot la ora 13:00
ACTUALIZARE 13:00 Peste 3,8 milioane de români au votat. Diferența de prezență între mediul urban și cel rural a crescut în favoarea urbanului.
În țară, prezența la vot a depășit 21% (aproape 18 milioane de alegători înscriși pe listele permanente).
Primele estimări ale votului
ACTUALIZARE 12:15 Conform unor surse politice din echipele de campanie ale unor candidați, reiese că diferența dintre candidatul situat pe primul loc și cel de pe locul 2 este circa 5%, potrivit primelor estimări ale votului, care corespund orei 10:00 (deci gradul de precizie poate fi destul de redus).
Totodată, diferențele între candidații situați pe locurile 2, 3 și 4 este mică, la nivel de 1-3%.
Posibil atac asupra unor site-uri în ziua alegerilor
ACTUALIZARE 12:04 În dimineața zilei de duminică, 4 mai, în timp ce românii ies să aleagă candidatul pe care îl vor trimite în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, site-ul Ministerului de Interne nu putea fi accesat. Utilizatorii erau întâmpinați cu o eroare:
Le fel și site-ul candidatului coaliției, Crin Antonescu.
Prezența la vot la ora 12:00
ACTUALIZARE 12:01 3 milioane de români au votat. Diferența de prezență între mediul urban și cel rural a crescut în favoarea urbanului.
În țară, prezența la vot a depășit 16% (aproape 18 milioane de alegători înscriși pe listele permanente).
Klaus Iohannis a votat
ACTUALIZARE 11:45 Fostul preşedinte Klaus Iohannis a votat, duminică, la o secţie de votare din municipiul Sibiu.
El a mers la vot alături de soţia sa, Carmen Iohannis.
Klaus Iohannis a declarat că scrutinul pentru alegerea succesorului său trebuie „să se desfăşoare foarte bine, foarte clar şi fără influenţe din afara României”.
„Este bine să ne dăm seama că de data aceasta alegerile trebuie să se desfăşoare foarte bine, foarte clar şi fără influenţe din afara României. Sper să fie o zi bună pentru România”, a declarat Klaus Iohannis, citat de News.ro.
Băsescu și Boc au votat
ACTUALIZARE 11:28 Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că votul de duminică este foarte important, că România are nevoie de o schimbare şi că nu mai putem continua în formula politică actuală.
Traian Băsescu a mers la secţia de votare împreună cu soţia sa, Maria.
„E un vot foarte important pentru că de acest vot depinde schimbarea. România are nevoie de schimbare, iar ziua de astăzi este esenţială. Nu mai putem continua în formula politică actuală”, a declarat Traian Băsescu la ieşirea din secţia de votare.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, spune că a votat pentru o Românie demnă, europeană şi echilibrată şi pentru un candidat care poate să o facă astfel.
„Am votat pentru o Românie demnă, europeană şi echilibrată. Am votat cu un candidat care are capacitatea să reprezinte România demn, echilibrat în Uniunea Europeană. Am votat pentru responsabilitate”, a declarat Emil Boc la ieşirea din secţia de votare.
Ion John Banu a votat
ACTUALIZARE 11:20 Candidatul independent Ion John Banu a votat.
Prezența la vot la ora 11:00
ACTUALIZARE 11:02 Peste 2,2 milioane de români au votat. Diferența de prezență între mediul urban și cel rural începe să crească în favoarea urbanului.
În țară, prezența la vot a depășit 12% (aproape 18 milioane de alegători înscriși pe listele permanente).
BEC a eliminat o postare a lui Nicușor Dan
ACTUALIZARE 10:48 Biroul Electoral Central a admis o plângere depusă de AUR și a decis că un material postat de Nicușor Dan pe Facebook încalcă legea privind campania electorală și trebuie eliminat de pe platforma socială.
Elena Lasconi a votat
ACTUALIZARE 10:10 Elena Lasconi, candidata USR, a votat.
„Am votat cu gândul și credința că nu ne vor mai face planurile cei din sistem, cu credința că copiii nu se vor mai culca flămânzi, că o femeie care are curaj nu este catalogată isterică, cu credința că hoții și corupții vo ajunge la pușcărie”, a declarat Elena Lasconi.
Prezența la vot la ora 10:00
ACTUALIZARE 10:00 Peste 1,4 milioane de români au votat. Prezența în mediul urban este mai mare decât în rural.
Crin Antonescu a votat
ACTUALIZARE 09:55 Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a mers la vot împreună cu soţia sa, Adina Vălean, şi cu fiica sa, ambele dând declaraţii.
”Este o zi foarte importantă. Mă bucur că după primele indicii avem atât în diaspora, cât şi pe teritoriul ţării, o prezenţă masivă, poate o prezenţă record. Acesta este un lucru extraordinar de important pentru legitimitatea acestor alegeri, pentru forţa morală a viitorului preşedinte. Mă bucură că românii ies la vot, sper să o facă pe tot parcursul zilei. Am votat pentru o României unită, pentru o României puternică, pentru o României demnă”, a spus Crin Antonescu.
Kelemen Hunor a votat
ACTUALIZARE 09:24 Kelemen Hunor s-a prezentat, duminică, la o secţia de votare din Cluj-Napoca.
„Am votat pentru a nu ne întoarce în trecut, pentru a merge înainte și pentru a evita o aterizare forțată, care pentru România ar însemna întoarcerea cu cel puțin 30-35 de ani în istorie. Rog pe toți cei care astăzi să mai gândesc să meargă sau să nu meargă la vot, să meargă la vot, fiindcă este pe de o parte, datoria fiecăruia să voteze, dar este mult mai important să decidem noi fiecare, să nu lăsăm pe alții să decidă în locul nostru. Deci, haideți la vot. Până la ora 21:00 se poate vota în secțiile de votare, inclusiv pe listă suplimentară, dacă nu vă aflați în acest weekend la domiciliul dumneavoastră”, a declarat liderul UDMR.
Prezența la vot la ora 09:00
ACTUALIZARE 09:00 Peste 750.000 de români au votat. Prezența în mediul urban este mai mare decât în rural.
Nicușor Dan a votat
ACTUALIZARE 08:45 Candidatul independent Nicușor Dan a mers la vot împreună cu soția sa.
„Am votat pentru speranță, pentru un nou început. Am votat cu realism, pentru că România trăiește un moment dificil. Am votat pentru acel candidat care poate face dreptate pentru români”, a declarat Nicușor Dan.
Ilie Bolojan a votat
ACTUALIZARE 08:33 Președintele interimar Ilie Bolojan a ajuns la secția de vot.
„Vremurile liniștite au apus. În plan intern, președintele va trebui să colaboreze cu majoritatea parlamentară, cu guvernul. Fiecare cetățean responsabil care se prezintă la vot poate face istorie pentru România. Îndemnul meu este ca fiecare cetățean responsabil să se prezinte la vot, indiferent de opțiunea pe care o are”, a declarat Ilie Bolojan după ce a ieșit din cabina de vot.
BBC: Rezultatul alegerilor, aşteptat cu nervozitate în capitalele europene, la Washington, Kiev şi Moscova
ACTUALIZARE 08:16 Rezultatul alegerilor este aşteptat cu nervozitate în capitalele europene, la Washington, Kiev şi Moscova, notează BBC. România este o rută importantă de tranzit pentru sistemele de armament şi muniţie către Ucraina. Ţara are un scut american antirachetă la Deveselu şi trei baze aeriene importante de la care NATO efectuează misiuni de poliţie aeriană până la graniţa dintre Ucraina şi Moldova şi deasupra Mării Negre.
Simion a mers cu Călin Georgescu la vot
ACTUALIZARE 08:04 George Simion a mers însoțit de Călin Georgescu să voteze la o secție din Mogoșoaia.
Călin Georgescu a acuzat din nou anularea alegerilor din noiembrie, în vreme ce George Simion a spus că „am votat Călin Georgescu”.
„Hristos a înviat! Am votat cu Călin Georgescu. Suntem aici cu o singură misiune, revenirea la ordinea constituțională, revenirea la democrație. Nu am niciun alt obiectiv decât locul 1 pentru poporul român, în slujba căruia mă aflu. Suntem aici cu poporul și pentru poporul român. Suntem aici cu o singură dorință, să facem dreptate pentru România”, a declarat George Simion.
Prezența la vot la ora 08:00
ACTUALIZARE 08:00 Peste 312.000 de voturi s-au înregistrat în țară.
200.000 de voturi în 40 de minute
ACTUALIZARE 07:41 Peste 200.000 de voturi s-au înregistrat deja în țară, împărțite aproape egal între mediul urnban și mediul rural.
S-au deschis urnele
ACTUALIZARE DUMINICĂ 4 MAI, 07:00 Urnele s-au deschis.
Lavinia Șandru, candidat din partea Partidului Umanist Social Liberal, a votat la prima oră, la secţia de votare de la Colegiul ”Dimitrie Cantemir” din Bucureşti.
„Am venit cu gândul şi am votat cu acelaşi gând că votul meu merge pentru România reală, votul meu împotriva abuzurilor de toate felurile care i-au făcut pe părinţii şi bunicii noştri în toţi aceşti 35 de ani să sufere, i-au făcut să trăiască în umilinţă. Am votat împotriva celor care au furat viitorul copiilor noştri, împotriva celor care i-au obligat pe românii noştri din diaspora să îşi lase totul aici şi să plece departe de casă şi de familie”, a declarat Lavinia Şandru.
-----------------------
Urnele de vot se deschid la ora 07:00 în toate cele 18.979 de secţii de vot din țară și se închid la ora 21:00.
De asemenea, există cu posibilitatea prelungirii votului până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a vota - amănunte aici.
Românii au dreptul să voteze pe baza cărții de identitate sau a pașaportului - amănunte aici.
Pentru a afla la ce secție de vot sunt arondați, alegătorii pot intra pe site-ul Autoritatea Electorală Permanentă, la secțiunea Registrul Electoral - amănunte aici.
Ordinea pe buletinul de vot a celor 11 candidaţi este următoarea:
- poziţia 1 - George Nicolae Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor);
- poziţia 2 - George Crin Laurenţiu Antonescu (Alianţa Electorală România Înainte);
- poziţia 3 - Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvaţi România);
- poziţia 4 - Cristian Vasile Terheş (Partidul Naţional Conservator Român);
- poziţia 5 - Marcela Lavinia Şandru (Partidul Umanist Social Liberal);
- poziţia 6 - Victor Viorel Ponta (candidat independent);
- poziţia 7 - Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie);
- poziţia 8 - Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale);
- poziţia 9 - John-Ion Banu-Muscel (candidat independent);
- poziţia 10 - Petru Daniel Funeriu (candidat independent);
- poziţia 11 - Nicuşor-Daniel Dan (candidat independent) - amănunte aici.
După numărarea oficială a voturilor și anunțarea rezultatelor de către Biroul Electoral Central, peste două săptămâni, pe 18 mai, se va organiza turul doi al alegerilor prezidențiale, în care se vor confrunta primii doi competitori clasați în turul întâi.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News